Karolína Fadrhonsová (vpravo) z KP Brno v zápase se Slovankou | foto: KP Brno

KP Brno nechce do Moskvy, raději by Eurocup v lednu hostil doma

  • 0
Druhá nejvýznamnější klubová soutěž evropských basketbalistek, Eurocup, už podruhé během sezony mění hrací formát. Nově nedojde na klasický systém hraní zápasů ve skupinách doma - venku, ale každá z osmi skupin se odehraje v lednu naráz na jednom místě. Skupinu D, v níž figuruje, by rád pořádal oddíl z brněnského Králova Pole.

Hned několik bonusů si vedení basketbalistek KP Brno slibuje od uspořádání jedné z eurocupových skupin. Rádo by nabídlo svému celku výhodu domácí palubovky, aby se poprvé podařilo proniknout do play off této soutěže, a rovněž se obává cestování do Turecka či do Ruska.

„Skupina se hraje od 17. do 23. ledna a tedy už teď je skoro pozdě začít vyřizovat víza a další formality pro vstup do Ruska. Bohužel se proslýchá, že Moskva má eminentní zájem o pořadatelství. Zajistit takovou cestu v současné době je velmi komplikované, doma bychom to měli výrazně výhodnější,“ přiznal Richard Foltýn, generální manažer KP Brno.

Nyní bude záležet na rozhodnutí pracovní skupiny FIBA Europe, která má pořadatelství začít řešit příští týden. KP Brno má ve skupině D za soupeře MBA Moskva, polský Gorzów Wielkopolski a turecký Elazig Özel Idare, kde hraje česká reprezentantka Alena Hanušová.

Do šestnáctičlenného play off přímo postupují první dva celky.

Přestože se ještě o pořadatelství nezačalo ještě ani jednat, šéf třetího celku ligové tabulky už předjednává vše potřebné. Především má zájem spočítat, kolik by akce stála, zajistit halu na celý týden čistě jen pro Eurocup a nabídnout přenosy České televizi.

„Podle předběžné kalkulace by hala na týden vyšla plus mínus na čtvrt milionu korun. Pokud bude FIBA Europe po nás požadovat úhradu ubytování všem týmům, tak jsou to další náklady navíc. Rozhodčí bychom museli při domácích zápasech hradit tak jako tak. A samozřejmě něco bude stát organizační štáb,“ spočítal nahrubo Foltýn.

Běžným způsobem hraný Eurocup, tedy tři zápasy doma a tři výjezdy ven, obvykle kasu KP Brno stojí milion až milion a půl korun. Uspořádání skupiny odhaduje Foltýn na levnější záležitost. „Tam bychom se mohli vejít do milionu, možná bychom byli na osmi stech tisících korun. Podstatné je, že dokážeme nabídnout ubytování, prostor v hale a dodržení hygienických opatření, s nimiž máme zkušenost. I pro české soutěže jsou opatření velmi náročná včetně testování na covid dvakrát týdně,“ říká manažer.

Přestože je odkládání a měnění systému Eurocupu nepříjemné, jeden klad na tom v Králově Poli vidí: na podzim ušetřili peníze, které hodlají investovat do angažování posily na postu pivotmanek do klíčové fáze sezony. Rovněž jim posunutí termínu ze začátku ledna na polovinu prvního měsíce nového roku poskytne další čas na sehrání.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž