Strakonice - Sparta Praha

Strakonice - Sparta Praha - Zuzana Pilátová (22), Rebecca Hariss (13) ze Sparty bojují o míč. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Basketbalistka Johnová nastoupí po letech doma za Strakonice

V lednu před šesti lety odešla Darina Johnová ze Strakonic a začala hrát basketbal v Trutnově. Dnes se znovu představí ve strakonickém dresu. Po návratu do mateřského klubu nastoupí poprvé doma.

Bude hrát proti USK Praha. "To je soupeř, se kterým hrajeme, abychom nedostali stovku a alespoň 50 bodů aby náš tým dal," říká manažer strakonického klubu Eduard Gaisler. Těžký sok, vedoucí celek ligy, který v lize zdolal i neporazitelný Gambrinus Brno. V Brně.

Manažer Gaisler také přiblížil, jak se Darina Johnová vrátila. Jeden týden dostal zprávu a druhý týden už ji zaregistroval. Ve strakonickém basketbalu určitě nenajdete z činovníků nebo trenérů nikoho, kdo by nebyl návratem hráčky nadšený.

Johnová byla při prvním angažmá v Trutnově 3,5 roku a právě Gaisler ji také vedl jako kouč. Pak odešla na rok do Gambrinusu Brno a znovu se vrátila do Trutnova.

V roce 2007 v létě hrála na univerziádě v Thajsku a nastoupila s chřipkou. Pomohla týmu ke čtvrtému místu, ale po návratu měla zánět srdečního svalu a 2 měsíce nehrála. "Bylo tam jiné prostředí," vysvětlila, proč mohla také onemocnět.

Loni se v březnu při utkání za Trutnov zranila. Křížový vaz v koleni, to je operace a tak půl roku přestávky. "Začala jsem trénovat už po dvou měsících," pravila. Ale nemohla dělat všechno. Posilovala, běhala rovné úseky, plavala, jezdila na kole. Začátkem října už se zapojila naplno.

Ale pak moc nehrála. "Dostala jsem málo příležitostí, po zranění mi trenér v Trutnově nedal šanci, abych se dostala do formy, jakou jsem měla dříve," konstatovala.

A rozhodla se ukončit smlouvu a odejít. Dnes je ve 23 letech sice stále hodně mladá, ale zkušená.

V Trutnově hrála před odchodem do Brna v základní sestavě. V Brně sice při ročním angažmá nehrála tolik, protože tam byl kádr nabitý, ale v lize žen mívala v zápise 20 minut. Moc nehrála jen Evropskou ligu.

Při působení v Brně se dostala i do národního týmu pro mistrovství světa v roce 2006 v Brazílii. Zkušenosti jí přibývaly mezi hráčkami, které patří do světové špičky.

Po návratu do Strakonic už hrála v poháru v Ústí nad Labem a v lize v hale Valosunu Brno. Ještě se necítí ve špičkové formě, ale její přítomnost už byla znát. Trenérka Krämerová z ní byla nadšená. "Je to hráčka, která chce moc hrát," říkala spokojená Marcela Krämerová.

Fanoušci ve Strakonicích se mohou těšit na další část sezony. I když dnes je asi nečeká vítězný zápas.
"Půjdeme si zahrát, aby se ta příprava o přestávce vstřebala," pousmála se Darina Johnová.

Důležité bude, jaké budou další zápasy v Hradci Králové nebo v Karlových Varech. Ale sezona to může ve Strakonicích být hodně zajímavá.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž