Basketbalisté si poradili s Estonskem

  • 49
Rakvere - Čeští basketbalisté porazili v prvním zápase dodatečné kvalifikace mistrovství Evropy v Rakvere domácí Estonsko 75:57. Další utkání o účast na šampionátu v Srbsku absolvují v úterý proti s Polsku. Zápas se bude hrát v Sazka Areně.

Českým basketbalistům se tak dokonale podařila odplata za čtyři roky starou událost, kdy je Estonci z evropské kvalifikace vyřadili.

Tým vedlo za vítězstvím trio opor - Luboš Bartoň nastřílel 18 bodů, jediný český hráč v NBA Jiří Welsch zaznamenal stejně jako pivot Ondřej Starosta 14 bodů.

Páteční duel se ve prospěch českého týmu zlomil ve druhém poločase. Po vyrovnané úvodní polovině, kdy Ježdíkův tým odcházel do šaten pouze s dvoubodovým vedením, Češi zaúřadovali ve třetí čtvrtině.

V ní zvítězili poměrem 20:7 a zlomili odpor soupeře. Estonce dirigoval kanonýr Müürsepp, ovšem ani 18 bodů někdejšího hráče Dallasu Mavericks, který se do reprezentace vrátil v červenci až na nátlak fanoušků, domácímu týmu nepomohlo.

Naopak Češi si v poslední čtvrtině náskok bezpečně pohlídali. Dokázali, že si udrželi formu z přípravných zápasů, v nichž například dvakrát zdolali Rusko.

"Takové vykročení, navíc v těžkém zápase venku, je pokaždé velmi důležité. Tak den si to vítězství chceme užívat, ale pak musíme zase rychle zapomenout a naplno se soustředit na další zápasy," uvedl kouč Ježdík.

Za rozhodující moment dnešního utkání označil zlepšený výkon českého mužstva ve druhém poločase. "Všechny herní činnosti jsme začali dělat s mnohem větší intenzitou. Výborná byla naše obrana, soupeři jsme dovolili za druhý poločas nastřílet jen osmnáct bodů. Všechno to je podložené vynikající fyzickou kondicí," dodal Ježdík. Český tým se vrací do Prahy v sobotu dopoledne.

Estonsko - ČR 57:75 (20:18, 39:41, 46:61)
Nejvíce bodů:
Müürsepp 18, Sokk 12 - Bartoň 18, Welsch a Starosta 14, Whitfield 8, Benda 6, Miloš 5, Czudek 4, Sokolovský a Votroubek 3. Rozhodčí: Dmitrijev (Běl.), Jasevičius (Lit.).  Fauly: 23:21. Pět osobních chyb: Leppik, Kikerpill, Müürsepp. Trestné hody: 22/16 - 21/18. Trojky: 5:7. Diváci: 3000.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž