Momentka z duelu Děčín - Prostějov.

Momentka z duelu Děčín - Prostějov. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Basketbalisté Prostějova zválcovali Děčín, v semifinále se hraje o mečbol

  • 2
Naprosto jednoznačným vítězstvím 87:54 vyrovnali basketbalisté Prostějova stav semifinálové série s Děčínem. Série pokračuje v rychlém tempu. Třetí utkání se hraje v pondělí od 18 hodin v Děčíně, vítěz získá postupový mečbol. „Teď už to půjde rychle za sebou, ale je to lepší než čekat celý týden na další zápas. Síly ještě máme, zvládneme to,“ věří rozehrávač Ariete Roman Marko.

Podle něj může mít i výsledek druhého střetnutí vliv na následující utkání. „Děčín dá do zápasu ještě více bojovnosti. Na to musíme být připraveni. Nám zase výsledek dodal sebevědomí. Bude to zajímavé.“

Hosté na Hané drželi krok pouze v první čtvrtině, tu dokonce vyhráli. Od druhé části zápasu ale zaostávali na obou polovinách palubovky a museli skousnout těžkou porážku o 33 bodů. „Nenechali jsme se zmlátit jako v Děčíně. Řekl bych, že tentokrát jsme hráli basket víc než soupeř. Dařilo se nám zvenku i zpod koše a dobrou obranou jsme Děčín nutili k chybám, což byl základ úspěchu,“ hodnotil kouč vítězů Zbyněk Choleva.

Na začátku střetnutí hosté využili několik útočných doskoků, díky nimž získali těsný náskok. Pak se ale orli zlepšili v obraně a body začali přidávat i podkošoví hráči. Jejich zásluhou si Hanáci dokázali vypracovat dvouciferný náskok a ten až na jednu výjimku udrželi až do konce. „Rozhodla druhá čtvrtina, kdy jsme si vytvořili náskok a rozehrál se Tomanec. Obrana soupeře se pak musela otevřít a my jsme měli volné střely nebo nájezdy do koše. Dobrou práci jsme odvedli také na doskoku a měli jsme i méně ztrát,“ pochvaloval si Choleva.

Děčínská naděje na obrat ve druhé půli vydržela pouze několik minut. Po bodech Landy sice Severočeši stáhli manko na osm bodů, pak ale propadli v útoku a nestačili ani pod vlastním košem. Ve 29. minutě už prohrávali o dvacet bodů a začali se smiřovat s porážkou. „Kdo by byl býval řekl po první čtvrtině, že dostaneme takovou lekci,“ povzdychl si děčínský trenér Pavel Budínský.

„Rozhodla větší agresivita na obou polovinách hřiště, lepší exekuce, lepší produktivita, lepší čtení hry soupeře. Po úseku, kdy se pod námi v druhé čtvrtině začala podlamovat půda, jsme chtěli ještě zabojovat ve druhém poločase, ale soupeř držel otěže pevně v rukou.“

Utkání nevyšlo děčínským hráčům na perimetru. „Když má Houška s Landou lepší koeficient užitečnosti než zbytek týmu, něco je špatně,“ dodal Budínský. Za rozhodnutého stavu si atmosféru semifinále užili všichni hráči obou týmů. Přesto i závěrečnou desetiminutovku vyhráli orli o deset bodů. „Už se jen dohrávalo,“ přiznal Budínský.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž