Pardubický rozehrávač Viktor Půlpán (uprostřed) v souboji s Radovanem Kouřilem...

Pardubický rozehrávač Viktor Půlpán (uprostřed) v souboji s Radovanem Kouřilem (vlevo) a Kryštofem Vlčkem z Opavy. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Z Pardubic je teď outsider. V Opavě se zkusí zmátořit

  • 2
Přirozeně se to promítlo i do kurzů sázkových kanceláří. Pardubičtí basketbalisté doma na Dašické nezvládli ani jeden z úvodních dvou zápasů semifinále play off s Opavou, a tak je nasnadě, že bookmakeři před odvetami - které se navíc hrají ve Slezsku - jasně favorizují jejich soka.

Čísla jsou to výmluvná. Na triumf Opavy ve třetím utkání série, jež začne v neděli od 18 hodin, lze sázet zhruba v kurzu 1,45, na výhru Pardubic v kurzu 2,8.

„Prohrávat 0:2 na zápasy je určitě obrovské zklamání,“ připustil po čtvrteční porážce 60:74 pivot Radek Nečas, kapitán pardubické Beksy. „Nebudeme však stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Pojedeme sice na horkou opavskou půdu, kde nás nečeká nic lehkého, ale nic nevzdáváme,“ avizoval.

Pokud Pardubičtí skutečně chtějí sérii zdramatizovat, měli by se Opavu pokusit zaskočit už v nedělním duelu. Usilovat o nápravu až v pondělí za případného vedení Slezanů 3:0, tedy při jejich mečbolu, by zkrátka bylo přílišné harakiri. V analogické situaci se nepodařilo uspět ani děčínským Válečníkům v letošním čtvrtfinále proti svitavským Turům, přestože za zdánlivě beznadějného stavu předvedli heroické vzepětí.

„Řekli jsme si, že se soustředíme pouze na nejbližší utkání, které nás čeká. Tedy na zápas číslo 3,“ uvedl jeden z koučů Beksy Tomáš Bartošek. „V něm musíme jít krok po kroku. Koncentrovat se na každou jednu čtvrtinu, na každou jednu obranu a na každý jeden útok. Budeme chtít navázat na dobré pasáže z domácích utkání. Hlavně na obranné polovině hřiště jsme dokázali předvést, že umíme být velmi kompaktní,“ sdělil trenér Východočechů.

Rozkolísat Slezany bude nesmírně náročný úkol. V Pardubicích ukázali zdravé sebevědomí a přesnou střelbu z dálky, což hráčům Beksy naopak citelně scházelo. Ti byli v obou dosavadních střetnutích jednoznačně horší, o vítězství Opavanů nemohlo být pochyb.

„Dva zápasy po sobě jsme dali jen 60 bodů, což je hrozně málo. Základní problém je, že i když ubráníme tři útoky Opavy, sami jich čtyři nebo pět neproměníme. Je to způsobeno i obranou Opavy - hrají v nižší sestavě, jsou rychlí, silní, přebírají nás. Nám chybí klid ve finální fázi,“ srovnával trenér Bartošek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž