Radost basketbalistů Nymburka.

Radost basketbalistů Nymburka. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Basketbalisté Nymburka se zúčastní Jadranské ligy. Dostali divokou kartu

  • 27
Dvouletá snaha českého basketbalového mistra o účast v Jadranské lize se naplňuje. ČEZ Nymburk totiž obdržel od organizátorů divokou kartu pro ročník 2010/11. Znamená to také, že se Středočeši patrně nezúčastní základní části domácí nejvyšší soutěže.

Nymburk se stane teprve druhým klubem mimo bývalou Jugoslávii, který se mezi účastníky za desetiletou historii soutěže protlačil. Tím prvním byl před sedmi lety izraelský gigant Maccabi Tel Aviv.

Letošní ročník hrají kluby ze Srbska, Slovinska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny a Černé Hory. Jsou mezi nimi i tři účastníci Euroligy - srbský Partizan Bělehrad, chorvatská Cibona Záhřeb a slovinská Olimpija Lublaň. Další tři týmy se představily v Eurocupu.

"Naším tajným přáním je, aby v dresu Partizanu Bělehrad setrval ještě jednu sezónu náš reprezentant Jan Veselý, což by nesmírně umocnilo atmosféru a atraktivitu vzájemného utkání," poznamenal prezident nymburského klubu Miroslav Jansta.

Na Nymburk čeká v Jadranské lize celkem 26 zápasů základní části, po kterých následuje rovnou Final Four.

Utkání proti špičkovým týmům soutěže by měl Nymburk odehrát v Pardubicích, ostatní duely se uskuteční v jeho domovské hale. Ještě v pondělí proto Nymburští projednávali s organizátory Jadranské ligy seznam požadovaných úprav.

"Přijetí do Jadranské ligy bezesporu znamená další mezník ve vývoji našeho klubu," těší se ze zařazení mezi účastníky Jansta.

Zároveň to pro Středočechy znamená potíže na domácím poli. Stejně jako ostatní účastníci soutěže by ani oni neměli zasáhnout do základní části Národní basketbalové ligy a budou buďto nasazeni rovnou do play-off, případně do obnovené nadstavbové části.

"Není možné, abychom stihli tři soutěže. Čeká nás jednání s Asociací ligových klubů, jestli bychom se mohli zapojit se do české ligy později. V pátek budeme jednat s šéfem ALK Břízou, pak by mělo být jasněji," říká mluvčí klubu Jiří Zídek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž