Basketbalisté hrají v sobotu v Itálii

Praha - Po středeční neúspěšné domácí odvetě kvalifikace ME basketbalistů proti Rusku hrají čeští reprezentanti v sobotu v Itálii. Lídr skupiny E hostí svěřence trenéra Michala Ježdíka od 17:00 v Trentu. Oproti zápasu s Ruskem došlo v českém týmu ke změně na postu pivota. Jiřího Okáče nahradil sparťan Pavel Frána.

Před rokem na domácím hřišti v Brně měli Češi proti Itálii na dosah nečekaný úspěch, ale nakonec prohráli o šest bodů 75:81.

Spasitelem hostů byl tehdy ostrostřelec Carlton Myers, autor 31 bodů, který ale tentokrát bude Jihoevropanům kvůli zranění chybět.

Myersova absence však hosty neopravňuje k přehnanému optimismu. "Italové mají adekvátní náhradu v Abbiovi. Pro soupeře je to spíš plus, protože on je méně konfliktní než Myers," upozornil Ježdík.

I bez Myerse Italové deklasovali ve středu v Coventry Anglii 97:39. Výsledek svědčí o vynikající defenzívě, jež je považována za největší zbraň Italů. "Angličané ale měli den blbec," všiml si Ježdík při rozboru videozáznamu utkání. "Rozhodně nás ale čeká soupeř s jednou z nejlepších obran v Evropě. Naším úkolem bude hledat si otevřené pozice ke střelbě," předpokládal kouč.

Ani případná porážka ještě nemusí znamenat definitivní konec postupových nadějí. Do finálového turnaje postoupí čtyři z pěti týmů na třetích místech, což by teoreticky stále bylo pro českou reprezentaci v dosahu.

7. kolo kvalifikace ME basketbalistů - sobota 23. listopadu:
Skupina A:

18:00, KYJEV - Ukrajina - Nizozemsko,
       ISTANBUL - Turecko - Švýcarsko,
18:30, VILNIUS - Litva - Bulharsko.
Skupina B:
13:45, MADRID - Španělsko - Dánsko,
17:00, ATÉNY - Řecko - Rumunsko,
neděle 24. listopadu, 19:00, TEL AVIV - Izrael - Belgie.
Skupina C:
18:00, ZÁHŘEB - Chorvatsko - Irsko,
18:30, DESAVA - Německo - Kypr,
20:15, TUZLA - Bosna - Makedonie.
Skupina D:
18:15, VENTSPILS - Lotyšsko - Maďarsko,
18:30, TALLINN - Estonsko - Polsko,
20:00, NANTES - Francie - Bělorusko.
Skupina E:
16:00, SANTO TIRSO - Portugalsko - Rusko,
       LITIJA - Slovinsko - Anglie,
17:00, TRENTO - Itálie - ČR.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž