Prostějovský Jaroslav Prášil zakončuje akci.

Prostějovský Jaroslav Prášil zakončuje akci. | foto: Tomáš Frait, MAFRA

Prostějov si pojistil druhé místo, v play-off ho čekají Levice

  • 0
Na vítězné vlně se před začátkem play-off udrželi basketbalisté Prostějova. V posledním kole nadstavby porazili Kolín 96:87, i když v průběhu třetí čtvrtiny prohrávali o osm bodů. Mohutným závěrem skóre otočili, i když druhé místo před klíčovou fází sezony měli jisté bez ohledu na výsledek.

"Chtěli jsme nadstavbu zakončit úspěšně a přenést si pohodu do vyřazovací části. Nebylo to úplně bez chyb, ale podařilo se a to je nejdůležitější," usmíval se po jedenadvacátém vítězství v sezoně kouč Orlů Zbyněk Choleva.

Domácí měli skvělý začátek. I bez nemocného kapitána Jaroslava Prášila už po třech minutách vedli 12:0. Hanáky táhl Pavel Slezák, který v první čtvrtině proměnil pět trojek z pěti pokusů a celkově zaznamenal 28 bodů. Z místy až patnáctibodového náskoku Hanáků začal Kolín ukrajovat ve druhé části poločasu. V této pasáži se navíc Orlům zranil Bratčenkov a Bohačík měl už čtyři osobní chyby.

"Dostali jsme se do těžké situace, ale takových chvilek bylo v průběhu sezony hodně. Dokázali jsme si poradit," poznamenal Choleva. Prostějovu přesto nebylo do smíchu v průběhu druhé půle. Kolín během minuty vyrovnal a ve 26. minutě šel po Zuzákově trojce do vedení.

Domácí se zvedli až ve chvíli, kdy prohrávali o osm bodů. "Soupeři jsme pomohli sami hloupými chybami. Dokázali jsme vyrovnat a chvíli to vypadalo nadějně. Ale opravdu jenom chvíli, než přišlo pár nedůsledností v obraně a ztrát," posteskl si trenér Kolína Predrag Benáček.

Domácí o vítězství rozhodli v posledních pěti minutách. Od stavu 69:69 si na své konto připsali deset bodů v řadě a získali rozhodující náskok. "Bylo to trochu divoké, což bylo dáno také naší sestavou. Museli jsme šetřit pivoty a improvizovat v poli a tomu odpovídaly občas trochu kostrbaté kombinace. Ale výsledek je dobrý," uzavřel Choleva, jehož tým ve čtvrtfinále Mattoni NBL narazí na slovenské Levice.

První zápas série se hraje v Prostějově v sobotu 20. dubna od 19 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž