Český kapitán Vojtěch Hruban a belgická jednička na rozehrávce Retin Obasohan...

Český kapitán Vojtěch Hruban a belgická jednička na rozehrávce Retin Obasohan jsou spoluhráči z Nymburka. | foto: FIBA

Liga mistrů je zpět: natěšený Nymburk versus neporažený Bamberg

  • 9
Nymburští basketbalisté se po šestitýdenní pauze vrací do boje v Lize mistrů a v úterý přivítají v 1. kole osmifinálové skupiny L německý Bamberg. Budou chtít navázat na minulý ročníku, kdy Brose v základní skupině dvakrát porazili. V této sezoně zůstává Bamberg jediným neporaženým celkem v soutěži.

Duel začne v 18:30 v přímém přenosu televize Nova Sport2.

„Z týmu cítím velké natěšení. Konečně je Liga mistrů zpátky. Od losu skupiny utekla dlouhá doba a teď se konečně můžeme ponořit do bojů o Final 8,“ řekl nymburský kapitán Vojtěch Hruban. Dalšími soupeři o dvě postupová místa do závěrečného turnaje jsou Zaragoza a italské Sassari.

„Jsem nadšený, že Liga mistrů zase začíná. Už je to dlouho od posledního zápasu, který nám nevyšel tak, jak jsme chtěli. Všichni se moc těšíme a věřím, že podáme dobrý výkon,“ prohlásil rozehrávač Retin Obasohan a připomněl domácí porážku s tureckým Tofasem Bursa 97:103.

Nymburk postoupil ze základní skupiny C z druhého místa za svým posledním přemožitelem a nechal za sebou Dijon a kyperský Keravnos. Bamberg ve skupině F s tureckou Karsiyakou Izmir, Bilbaem a Fortitudem Boloňa nezaváhal. V minulém ročníku i kvůli porážkám v Nymburce 71:91 a doma 80:84 neprošel z pátého místa ani do osmifinále. Právě Obasohan tehdy hrál za Bamberg.

Petr Šafarčík se před zápasem hecuje s nymburskými spoluhráči.

„Je tam hodně lidí, které znám. Několik mladých hráčů, nechali si Christiana Sengfeldera, ale z velké části je to nový tým. Jsou hladoví po úspěchu a to musíme respektovat,“ prohlásil Obasohan.

Tým Bambergu se ale celkově hodně obměnil. Jeho současnými tahouny jsou Američané Tyler Larson a David Kravish či Ital Michele Vitali, který patří k nejlepším trojkařům v soutěži. Oporami jsou i další Američané Alex Ruoff, Chase Fieler a Devon Hall, jenž se marně snažil prosadit do kádru Oklahoma City v NBA, které ho draftovalo v roce 2018. O NBA se ucházeli také Kenneth Ogbe, Norense Odiase nebo jamajský pivot Shevon Thompson.

„Mají dobrý kádr se zkušenými hráči z Euroligy i NBA a s vycházejícími hvězdami německého basketbalu. Podle mě mají letos silnější tým než loni, kdy neměli špatný kádr, ale ne dobře poskládaný,“ podotkl Hruban. „Bamberg je velmi hrdá organizace a velkoklub. Všichni vědí, že bývali hodně úspěšní. Rozhodně si zaslouží velký respekt bez ohledu na to, že tam v poslední době probíhají změny. A my se s nimi pokusíme poměřit,“ doplnil Obasohan.

Původně se mělo hrát v prvním kole v Německu, ale Bamberg nedostal od vlády výjimku na to, aby mohl kvůli současné epidemiologické situaci hostit soupeře z Česka. Kluby si proto vyměnily pořadatelství a Nymburk bude z prvních čtyř duelů hrát tři doma.

„V tuto chvíli je tlak na výsledek větší. Kdybychom jeli do Bambergu, tak by tam byl prostor na nějakou chybu. Doma je tlak na výhru mnohem větší, protože pokud bychom po prvních dvou domácích zápasech měli bilanci nedej bože 0:2, tak bychom se s postupem už mohli v podstatě rozloučit,“ uvedl Hruban.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž