Patrik Auda ze Seton Hall při smeči během utkání NCAA.

Patrik Auda ze Seton Hall při smeči během utkání NCAA. | foto: Archiv Patrika Audy

Šanci vybojovat si reprezentaci dostanou i krajánci Auda s Kyzlinkem

  • 2
Čeští basketbalisté začnou přípravu na kvalifikaci o mistrovství Evropy i se dvěma hráči působícími v zahraničí. Ve třináctijmenné nominaci B-týmu, ze kterého se hráči budou snažit probojovat do prvního výběru, se objevili Patrik Auda ze zámořské univerzitní soutěže NCAA a Tomáš Kyzlink působící v Itálii. Zbytek tvoří hráči z české ligy.

Z mistrovského Nymburku, kde nový trenér českého celku Ronen Ginzburg v minulosti působil, dostali šanci Tomáš Pomikálek a Martin Kříž. Hned trojnásobné zastoupení mají vicemistři z Prostějova - Jaromíra Bohačíka, Ondřeje Kohouta a Kamila Švrdlíka.

Z bronzové Opavy Ginzburg vyzkouší Martina Gniadka, který reprezentoval i na MS v basketbalu 3x3, a rozehrávače Jakuba Šiřinu. Ten se o šanci krýt v kvalifikaci záda české rozehrávačské jedničce Tomáši Satoranskému popere se svitavským Tomášem Macelou.

Pozvánku měl obdržet i další "italský" krajánek Jakub Kudláček, který se však ze zdravotních důvodů omluvil. (Více o jeho absenci najdete zde.)

"Chceme dát šanci hráčům, kteří si ji zaslouží. Měli dobrou sezonu a chceme vidět, jak se popasují s postupem na další úroveň," řekl Ginzburg.

Příprava B-týmu začne v pondělí 16. června. Během dvou týdnů sehrají Češi dva zápasy se Slovenskem a dva s reprezentačním výběrem do 20 let. Následně se Ginzburg rozhodne, zda některé z hráčů zařadí do A-týmu.

Nominace do B-týmu české basketbalové reprezentace

Rozehrávači: Jakub Šiřina (Opava), Tomáš Macela (Svitavy).

Křídla: Jaromír Bohačík (Prostějov), Tomáš Kyzlink (Treviglio/It.), Tomáš Pomikálek, Martin Kříž (oba Nymburk), Michal Mareš (USK Praha), Jan Jiříček (Děčín).

Pivoti: Patrik Auda (Seton Hall/americká soutěž NCAA), Ondřej Kohout, Kamil Švrdlík (oba Prostějov), Martin Gniadek (Opava), Jiří Slavík (USK Praha)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž