Washingtonský kapitán John Wall míří do útrob haly po výhře nad Charlotte.

Washingtonský kapitán John Wall míří do útrob haly po výhře nad Charlotte. | foto: AP

Wall jde na operaci. Vzdá Washington zbytek sezony? Pustí Satoranského?

  • 8
Washingtonští basketbalisté se budou muset po zbytek sezony NBA obejít bez kapitána Johna Walla. Klíčový hráč týmu musí vyřešit problémy s patou operací, po které má být mimo hru šest až osm měsíců. To dává šanci českému rozehrávači Tomáši Satoranskému, aby se udržel v základní sestavě.

John Wall, který v průměru sbíral v této sezoně 20,7 bodu a 8,7 asistence na utkání, bojuje s ostruhou na patě už delší dobu. V prosincovém zápase s Clevelandem trpěl natolik, že zapsal jediný bod.

V sobotu se Wall podrobil vyšetření, po kterém mu doporučil operaci specialista Robert Anderson, lékař fotbalových Green Bay Packers, jenž se však staral i o Stephena Curryho či Kevina Duranta. 

Vzhledem k tomu, že Washingtonu se vzdaluje šance na play off, po konzultaci s klubem se rozhodl zákrok příští týden podstoupit.

Parádní reparát. Satoranský zavelel Washingtonu k výhře 20 body

„John se potkal se specialistou v Green Bay. Půjde na operaci, která pro něj znamená konec sezony,“ řekl trenér Scott Brooks.

„Znám Johna skoro tři roky a je to tvrďák. Nikdy si nestěžuje. Ale někdy přijde čas, kdy je třeba udělat těžké rozhodnutí,“ dodal.

Wallova absence by mohla být příležitostí pro Satoranského, který za něj úspěšně zaskakoval už při zranění v minulé sezoně a v základní sestavě ho nahradil i při posledních absencích včetně sobotního zápasu s Charlotte.

„Tomáše čeká velká příležitost. Je na to připravený. V minulé sezoně měl několik momentů, kdy nás zachránil,“ prohlásil Brooks.

Kromě Satoranského mají Wizards na post rozehrávače už jen bývalého nymburského hráče Chassona Randlea a další nedávnou posilu Rona Bakera.

Není vyloučeno, že vedení bude shánět dalšího rozehrávače jako v minulé sezoně, kdy byl Wall rovněž delší dobu zraněný.

Wizards trápí zdravotní potíže hráčů po celou sezonu, slavný pivot Dwight Howard musel na operaci páteře, Markieffa Morrise bolí záda a krk a čeká se na nová vyšetření a několik týdnů scházel kvůli problému s kolenem Otto Porter Jr., ten by se však měl v řádu dní zapojit do hry.

Washingtonské vedení se může vydat i druhou cestou: s ohledem na bilanci 14 výher a 23 porážek a až jedenáctou pozici ve Východní konferenci lze tuto sezonu vypustit a začít oživovat kádr sběrem draftových voleb.

Ostatní kluby s ambicemi uspět v play off patrně projeví zájem hlavně o veterána Jeffa Greena, trejd by však mohl potkat i Trevora Arizu, Markieffa Morrise či Sama Dekkera. Anebo také Tomáše Satoranského, jenž by v silnějším týmu posloužil coby náhradník naskakující na několik minut.

Příštích několik zápasů zřejmě rozhodne - pokud se Wizards podaří vítězná série a budou se prezentovat týmovým pojetím, současný kádr doplněný o uzdraveného Portera dostane důvěru. Washington umí bez Walla a se Satoranským vítězit, dokázal to v minulém ročníku i v tom aktuálním, naposledy právě s Charlotte.

Pokud však přijdou porážky, nebude důvod se změnami čekat.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž