LeBron James z Miami střílí, brání ho Tim Duncan ze San Antonia.

LeBron James z Miami střílí, brání ho Tim Duncan ze San Antonia. | foto: AP

Zase žijeme, radují se basketbalisté Miami. A soupeře dostali pod tlak

  • 5
Souboj o nejlepší basketbalový klub planety slibuje opět velké drama. "Věřím si a spoluhráči věří mně. V sérii zase žijeme," řekl LeBron James poté, co je finále NBA srovnáno na 1:1 na zápasy. Tak jako loni nejdřív uspělo San Antonio a Miami opět získalo druhý duel. Dospěje série znovu do nejdelšího možného scénáře sedmi utkání?

To, že by se o titulu i po roce rozhodlo v sedmém duelu, nemusí být nereálná varianta. Ve finále NBA je srovnáno na 1:1, navíc Miami vyhrálo rozdílem jediného koše 98:96. V hale San Antonia toužili diváci vidět, jak si domácí tým vytváří náskok v sérii. Ale to jim dopřáno nebylo.

"Když čelíte slušné dávce strachu, může vám to pomoci. Jste koncentrovanější, hrajete lépe, tvrději," vysvětloval Chris Bosh, že basketbalisté Heat za každou cenu chtěli finále vyrovnat. "Že jsme slyšeli po první prohře kritiku? O to se nestarám. Musíte ji umět přijmout. I to vás posílí."

Miami se čtvrtou finálovou účastí v řadě vyrovnalo výkonu Bostonu Celtics z 80. let, navíc hraje o titulový hattrick. Nejen z Boshe tak vyzařuje mentalita šampionů.

"Našim soupeřem je skvělý tým se skvělými hráči. Byli ve finále už tolikrát, že vědí, o čem tyhle zápasy jsou. Pokud chceme Miami porážet, musí se náš výkon blížit dokonalosti - a k tomu jsme měli daleko," uznal Manu Ginobili ze Spurs. A přiznal, že těsná prohra může finále hodně ovlivnit: "Dostali jsme se do těžké situace, teď musíme bezpodmínečně jednou vyhrát v Miami. Což je pořádná výzva."

Nezpochybnitelnou hvězdou druhého finále byl LeBron James. Poté, co se málem "uvařil" v hale bez klimatizace a kvůli křečím na úvod nedohrál, předvedl výkon, za nějž sklízí chválu ze všech stran. "Byl úžasný," velebil jej Bosh. "A navíc - on je tím nejméně sobeckým basketbalistou, s kterým jsem kdy hrál. I když je z nás nejlepší, radši obětuje střelu, když vás může dostat do výhodnější pozice."

Pak platí, co řekl sám LeBron James: "Hodně si věřím a spoluhráči zase vkládají svou víru do mně. Díky tomu v sérii žijeme."

Jiná z hvězd Miami zase popsala, že LeBrona hrozně štvalo, jak musel koncovku úvodního duelu sledovat pouze z lavičky. "Nenávist je taky motivace. Někdy je dobré ji ze sebe vypustit. A on to dneska udělal," soudí Dwyane Wade.

Série, která pokračuje na Floridě v noci na středu českého času, bude mít v sobě nejspíš čím dál více emocí. LeBron James "upustil páru" svého vzteku, zároveň však o negativních pocitech mluvili i basketbalisté San Antonia.

Jednou z klíčových chvil totiž byla situace, kdy Mario Chalmers v poslední čtvrtině trefil loktem domácího Tonyho Parkera. Jenže ten neproměnil oba trestné hody a totéž se o chvíli později přihodilo i Timu Duncanovi. "Ten úder mou střelbu ovlivnil. Ale i tak jsem měl dát. Jsem z toho trochu frustrovaný," přiznal Parker.

Kdo emoce lépe zužitkuje v zápase číslo tři?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž