Svitavský křídelník Matěj Svoboda (vlevo) útočí na opavský koš kolem Radima...

Svitavský křídelník Matěj Svoboda (vlevo) útočí na opavský koš kolem Radima Klečky (uprostřed) a Rostislava Dragouna. | foto: František Mazáč

Svitavští basketbalisté plánují zastavit útočné choutky Kolína

  • 0
Z brutálního kalendáře posledních týdnů, který následoval po excelentním vstupu do letošního ročníku nejvyšší soutěže, svitavští basketbalisté - snad až na dobrý pocit z předvedených výkonů - nevytěžili nic.

Pardubice doma i mistrovský Nymburk s Opavou venku - ti všichni byli nakonec nad síly Turů. V sobotu vpodvečer je ovšem před věrnými fanoušky Na Střelnici vyzve sok, proti němuž si rozhodně nemusejí připadat jako outsideři, co mohou jen překvapit: aktuálně osmý Kolín.

„Kolín je v dosavadním průběhu soutěže velmi nebezpečný na útočné polovině,“ všiml si rozehrávač nyní v Kooperativa NBL šestých Svitav Eduard Kotásek. „Jeho mužstvo však disponuje úzkou rotací hráčů a toho se pokusíme využít,“ nastínil Kotásek.

Středočeský celek po prohře v Nymburce dokázal těsně uspět na palubovce ústecké Slunety (87:86) a posléze doma rozdrtil hradecké Královské sokoly (104:78). Na to se ovšem Tuři nemohou moc ohlížet - je třeba, aby se zase chytili.

„V utkání s Kolínem budeme chtít ukončit nelichotivou sérii tří porážek v řadě a rozhodně nás nečeká nic lehkého,“ uvedl přesto svitavský trenérský asistent Lukáš Pivoda.

„Soupeř měl před sezonou šťastnou ruku při výběru hráčů ze zahraničí, ze kterých se nejvíce prosazují Walton a Thompson. Ve velké formě hraje také Šafarčík. Kolín je zatím střelecky při chuti, konto soupeřů zatěžuje v průměru 87 body na zápas. Ale pokud předvedeme týmový výkon na obranné polovině s rychlým přechodem do útoku po celou dobu utkání, máme dle mého názoru velkou šanci vrátit se zpět na vítěznou vlnu,“ mínil kouč Pivoda.

Tuři se v zápase budou opět opírat především o rozehrávače Romana Marka, jenž má i po výše zmíněném triptychu extrémně těžkých střetnutí báječný průměr 7,3 asistence a 16,2 bodu na zápas. 

O další řádku bodů proti Kolínu by se měli postarat především americký pivot Sean O’Brien, jeho český kolega pod košem Šimon Puršl a zkušený křídelník Pavel Slezák. I oni se po šesti odehraných kolech pyšní dvouciferným průměrem bodů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž