Lukáš Palyza se protahuje na tréninku českých basketbalistů před světovou...

Lukáš Palyza se protahuje na tréninku českých basketbalistů před světovou kvalifikací | foto: ČBF / Tomáš Laš

Palyza se vrací do české ligy, bude hrát za Olomoucko

  • 3
Vysněnou posilu v podobě špičkového domácího hráče získalo těsně před startem přípravy na novou sezonu vedení basketbalového Olomoucka. Do kádru přivedlo Lukáše Palyzu z polského GTK Gliwice. Reprezentační křídelník podepsal v klubu víceletou smlouvu a měl by patřit mezi tahouny týmu v novém ročníku Kooperativa NBL.

„O Lukáše jsme hodně stáli. Získat špičkového českého hráče je hodně náročné. Nám se to podařilo a z našeho pohledu je to největší přestup basketbalového léta. Z domácích hráčů nikdo tak kvalitní nezměnil dres, “ tvrdí sportovní manažer BK Olomoucko Michal Pekárek, podle něhož klub získat elitní a mentálně silnou oporu.

„Palyza je zkušený, má za sebou zahraniční angažmá. Jeho tréninkové nasazení je pověstné, stejně jako vítězná mentalita. Nesnáší porážky, je soutěživý a umí tým strhnout.“

Osmadvacetiletý rodák z Ostravy hrál v kariéře například za Nymburk, německý Bayreuth a Děčín. Nepřichází do neznámého prostředí. V letech 2015 a 2016 hrál nejvyšší domácí soutěž za Prostějov.

„I to je výhoda. Zná halu, s některými mladými českými hráči se potkával v kabině. S vedením podrobně probral, co se od něj čeká. Do kádru bez problémů zapadne, odpadává problém s aklimatizací na nové prostředí,“ věří Pekárek.

Přes dva metry vysokého hráče předchází pověst chladnokrevného střelce s přesnou muškou. To je jeden z důvodů, proč o něm BK Olomoucko stál. „Snajpr z dálky se vždy hodí. Chceme být nebezpeční na každé pozici a do této představy Lukáš dokonale zapadá,“ uzavírá Pekárek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž