Petr Šafarčík (vlevo) při utkání reprezentace do 19 let.

Petr Šafarčík (vlevo) při utkání reprezentace do 19 let. | foto: Václav Mudra ČBF

Basketbaloví junioři se sešli před MS, na startu je prověří Emuové

  • 0
Ještě více než měsíc potrvá, než čeští basketbalisté nastoupí v pražské O2 areně ke svému debutu na juniorském mistrovství světa. Ale úvodní předturnajový test budou mít za sebou už o tomto víkendu. V neděli se chystá se první ze tří duelů proti australské juniorce, jež si podle obřích ptáků z Oceánie získal přezdívku Emus.

Na celek v zeleno-žlutém se však zvýšená pozornost upínat nebude. "My se nyní soustředíme na sebe, až postupně se budeme soustředit i na naše soupeře," poznamenal krátce po středečním startu přípravy trenér českého výběru Petr Jachan.

O šampionátu

Hostitelé šampionátu se nyní věnují hlavně fyzické přípravě a snaží se sladit dvanáctku zástupců české extraligy. "Chceme začlenit Šoulu a Hrabovského do týmu," jmenuje Jachan dva křídelníky, kteří scházeli při březnových prověrkách proti mládežnickému celku CSKA Moskva.

Dopředu očekávanou komplikaci vnáší do startu přípravy absence krajánků. Rozehrávač Radovan Kouřil a pivoti Adam Pecháček s Prokopem Slaninou mají stále napilno na jihu Evropy.

"Slanina a Pecháček budou hrát v Itálii šampionát do 19 let, vrátí se na začátku června. Podobný program má i Kouřil. Všichni se po návratu a krátkém odpočinku zapojí na finální fáze přípravy 10. června," prozrazuje hlavní trenér.

Trojzápas s Emus

Česko vs. Austrálie

První tři přípravná utkání českého týmu před MS proběhnou:

- v neděli od 15 v Nymburce

- v pondělí od 18 v Praze na Folimance

- v úterý od 16:30 v Nymburce

Křídelníka Jana Švandrlíka už Jachan toužil uvítat na aktuálním soustředění, jenže plzeňský rodák zatím ze Španělska nedorazil.

A to není jediná ztráta, se kterou se nepočítalo. K Petru Heřmanovi a Tomáši Šoukalovi čerstvě přibyl další zraněný "dvoumetráček" - Karel Aušprunk.

"Karel by měl chybět nejen v nejbližších zápasech, ale také příští víkend, kdy se hrají zápasy se Srbskem. Zapojit by se měl později," konstatuje Jachan na adresu plzeňsko-klatovského pivotmana.

Radost může českému celku dělat alespoň zdravotní stav Petra Šafarčíka. Ten má za sebou operaci kolena, přesto se s týmem už připravuje. "Ještě se ale rozhodneme, jak ho zapojíme do prvních zápasů," upozorňuje trenér.

Kádr basketbalistů ČR do 19 let - první soustředění

Rozehrávači: Lukáš Feštr (USK Praha), Jan Kozina (Domažlice/Plzeň)

Křídla: Jan Křivánek, Petr Šafarčík (oba USK), Marián Hrabovský (Brno), Jiří Šoula (Pardubice), Roman Vach (Tábor/Písek)

Pivoti: Pavel Grunt, Daniel Truhlář (oba USK), Dominik Heinzl, Matěj Svoboda (oba Nymburk), Martin Peterka (Pardubice),

Do přípravy se postupně zapojí i Karel Aušprunk (Plzeň), Adam Pecháček (Boloňa, It.), Prokop Slanina (Biella, It.), Radovan Kouřil (Alicante, Šp.) a Jan Švandrlík (Rincón Benahavis, Šp.).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž