Veronika Bortelová (s míčem) v akci v duelu s Rumunskem | foto: FIBA Europe

Basketbalistky přehrály na ME Rumunsko a jsou v osmifinále

  • 30
České basketbalistky v závěrečném utkání základní skupiny na mistrovství Evropy porazily domácí Rumunsko 82:71 a postoupily do osmifinálové fáze. V ní se utkají s Běloruskem, Řeckem a Tureckem, přičemž potřebují alespoň dvakrát vyhrát, aby měly naději na účast mezi osmi nejlepšími celky turnaje.

„Spíše než úleva převládá pocit z dobré hry a dobře odvedené práce. Všechny hráčky k tomu přistoupily maximálně zodpovědně a zahráli jsme to, co jsme chtěli,“ řekl trenér Lubor Blažek. „Zdá se mi, že tato strana pavouka je těžší, ale pořád je o co hrát. S Běloruskem i Tureckem jsme v přípravě zahráli dobře a holky si na ně věří,“ dodal.

Češkám se sice po nemoci vrátila do sestavy Kateřina Bartoňová, ovšem stále nebyla stoprocentně připravená a problémy se zády navíc vyřadily Terezu Vyoralovou. O to větší odpovědnost ležela na třetí z rozehrávaček kapitánce Veronice Bortelové. Zkušená veteránka si to uvědomovala a od začátku táhla ofenzivu českého týmu, když po 11 minutách měla na kontě devět bodů.

On-line

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži.

Ve druhé čtvrtině se k ní přidaly Jana Veselá a Alena Hanušová. Češky ale měly problémy s nájezdy hvězdy soupeře Gabriely Margineanové a nedařilo se jim vzdálit se Rumunkám na více než sedm bodů. Navíc měla brzy třetí faul pivotka Ilona Burgrová a trenér Blažek se musel spolehnout na Kamilu Štěpánovou. Ta se první výraznější šance v reprezentaci v důležitém utkání chopila velmi dobře.

„Kamila mě potěšila, protože bez tohoto záskoku bychom to těžko nahrazovali. Tohle utkání jí sedlo a byla rozhodně platným hráčem,“ chválil Blažek.

Ve třetí části se k Burgrové kvůli faulům přidala na lavičce i Bortelová a nemocná Bartoňová si musela poradit s nepříjemným presinkem soupeřek. „Ne často si stěžuji, ale dnes toho proti nám bylo opravdu hodně. K rozhodčím budu raději taktně mlčet,“ naznačil Blažek nesouhlas s výkony trojice sudích.

V útoku se však Češky mohly spolehnout na Hanušovou, která ve třetí části dala 11 bodů a držela soupeřky na distanc. „Je dobře, že českému basketu roste tak dobrý hráč. Je to první turnaj, kde dostává tolik prostoru. Jsem rád, že se s rolí opory vyrovnává a nebojí se toho,“ řekl Blažek k Hanušové.

Rumunky hrály čtvrtý zápas ve čtyřech dnech, postupně jim docházely síly a stále častěji faulovaly. Přesto se v závěru vzmohly na nápor a snížily až patnáctibodovou ztrátu na pouhé tři body. Pak ale znovu zavelela Bortelová, která nájezdem s faulem spoluhráčky uklidnila. A když přidala trojku Kateřina Elhotová, bylo o vítězi rozhodnuto, což potvrdil i radostný výskok trenéra Lubora Blažka.

„Emoce tam byla. To byl ten hřebík, který rozhodl o výhře. Byla to velmi dobře zvládnutá střela. Já emoce často dusím a jsem hrozně rád, že jsem po dlouhé době mohl emoce pustit ven,“ dodal Blažek.

ČR - Rumunsko 82:71 (20:18, 39:35, 63:53)

Utkání skupiny A na mistrovství Evropy basketbalistek

Nejvíce bodů: Hanušová 24, Bortelová 14, Elhotová 13, Veselá 11 - Margineanová 22, Pascalauová 14, Pavelová 11. Fauly: 19:27. Trestné hody: 26/22 - 15/13. Trojky: 8:4. Doskoky: 40:33.

Zpravodajství z dalších zápasů čtěte ZDE.

Konečná tabulka skupiny A

Tým Z V P S B
1. Francie 4 4 0 319:264 8
2. Černá Hora 4 3 1 301:263 7
3. ČR 4 2 2 289:306 6
4. Ukrajina 4 1 3 283:314 5
5. Rumunsko 4 0 4 270:315 4
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž