Matej Venta na tréniku Děčína

Matej Venta na tréniku Děčína | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Basketbalisté Děčína šetří, proto počeštili. Odmítli finanční harakiri

  • 5
Z angličtiny je letos v basketbalovém Děčíně mrtvý jazyk. Elitní klub NBL totiž po letech nemá v kádru zámořského hráče. "Omladili jsme a počeštili, jediným cizincem je Venta na rozehrávce," řekl generální manažer Lukáš Houser na startu přípravy. Slovinec Venta navíc v NBL už dlouho působí a česky umí perfektně.

Sezonu začne Děčín 12. října symbolicky s Pardubicemi, s nimiž v slzách ukončil tu loňskou; vypadl ve čtvrtfinále poslední střelou soupeře. Na nový ročník se chystá od čtvrtka ve své hale, kterou do pondělí využívala i reprezentace. V ní jsou totiž děčínský trenér Budínský, manažer Důra i kondiční specialista Hojka.

"Kemp jsme dali do Děčína cíleně, abychom nakopli i naši ligovou přípravu," vysvětlil Pavel Budínský, jenž reprezentaci chystá na mistrovství Evropy.

Válečníky z Děčína tak místo něj bude cepovat třeba i boxerský trenér Václav Němeček, s basketbalovým drilem pomůže funkcionář Houser. Chybí kapitán Jakub Houška, je s národním týmem, v úterý se k Děčínu připojí další pivot Robert Landa. Vrací se z evropského šampionátu do 16 let, kde s českými dívkami coby asistent trenéra slavil stříbro.

Venta, rozehrávač Vyoral a svéráz Bosák na křídle, tři významné posily. Ne jediné. "Na hostování máme z Liberce rozehrávače Honzáka. Zkusíme Hendrycha, loni hrál v Ústí jen krajský přebor a ještě do 18 let dělal hokej. Ale vidíme v něm potenciál," podotkl Houser.

Poslední americký mohykán, vůdce Sanders, je nečekaně fuč. "Nebyli jsme schopní ekonomicky konkurovat nabídce Pardubic," přiznal prezident Miroslav Chrastný. "S Levellem jsme byli dohodnutí, možnost hrát v USA mu padla. Pardubice nás přebily tříletým kontraktem a spojením s rolí asistenta. Nakonec jsme se tedy rozhodli, že to letos bude bez Američanů."

Za což může i zeštíhlený rozpočet. "Kádr mu odpovídá. Dřív jsme ho měli i s mládeží a halou 16 milionů, dnes je spočítán na 12 milionů. Větší část je zajištěná," řekl Chrastný.

Už loni Válečníci škrtali v platech. "Může se zdát, že cíle by měly jít dolů, ale my to tak nemáme. Chceme hrát o medaili. Přesto jsou prvním úkolem zajištěné finance. A ne jít do nějakého harakiri. K loňským potížím jsme se postavili čelem a víceméně je vyřešili," těší manažera Housera. "Hodně pomáhá město, co nám loni půjčilo, to letos nestrhlo. Jdeme do sezony s téměř čistým štítem a chceme ji zakončit s vyrovnanými závazky."

NBL se hraje nově čtyřkolově, změnou je návrat k sérii o 3. místo. "Býval to souboj zklamaných, ale teď to bude souboj jednoho zklamaného. Kdo narazí na Nymburk, bude jasně vyřazený. Nymburk opět navýšil rozpočet a nůžky mezi ním a ostatními se ještě víc rozevřely," vidí Houser.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž