Basketbal má nového šéfa

Praha - Osmatřicetiletý Ivan Zach se stal nástupcem Miloše Pražáka v čele České basketbalové federace. Nový předseda vzešel hned z prvního kola hlasování delegátů valné hromady, která se dnes konala v Praze. Pro podnikatele Zacha, dosavadního člena výkonného výboru, se vyslovila nadpoloviční většina dvaaosmdesáti ze 147 delegátů. Zachovými soupeři v boji o předsednickou funkci byli manažer Sparty Praha Pavel Majerík, současný šéf Pražského basketbalového svazu Radko Sáblík a bývalý mezinárodní rozhodčí FIBA Zdeněk Zajíček.

Dosavadní šéf basketbalové federace Miloš Pražák o znovuzvolení neusiloval a v nadcházejícím funkčním období bude působit v roli generálního sekretáře.

"Pro rozvoj basketbalu jsou podstatné čtyři věci: především mládež a reprezentace. Méně významné, ale přesto důležité, jsou spolupráce a angažovanost ve FIBA a zefektivnění práce sekretariátu, včetně řízení soutěží," vyjmenoval vystudovaný matematický inženýr oblasti, na které se chce zaměřit.

Místopředsedou výkonného výboru a potažmo svazu byl rovněž v prvním kole zvolen dosavadní místopředseda Zdeněk Mikel. Členy výboru se na nadcházející čtyřleté období stali Milan Dvořák (sekretář BC Nový Jičín), Jiří Hamza (manažer a jednatel Gambrinusu JME Brno), Miroslav Jansta (jednatel a předseda GA Nymburk), Tomáš Hendrych (prezident Loko Trutnov a místostarosta města) a Ivo Dolinek (mezinárodní rozhodčí).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž