Romana Ptáčková diriguje hru basketbalistek Hradce Králové.

Romana Ptáčková diriguje hru basketbalistek Hradce Králové. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Musíme se poučit z vlastních chyb, říká hradecká trenérka Ptáčková

  • 0
Co může říct trenérka před zápasem, v němž bude své hráčky připravovat na zápas s vysokým favoritem, který to proti nim dva dny předtím jasnou výhrou ukázal? "Hlavně aby se zkusily poučit z chyb, které v tom prvním utkání udělaly," uvedla trenérka basketbalistek Sokola Hradec Králové Romana Ptáčková před druhým soubojem s USK Praha.

Ve čtvrtek v 18.30 se začne ukazovat, jak dalece se to hráčkám hradeckého družstva podařilo, na pořadu je druhé semifinále play-off.

Pražanky nejen této série, ale i celé nejvyšší domácí soutěže, v níž obhajují titul, se poprvé v semifinále představí na východě Čech. Mají výhodu úterní domácí výhry 85:56 a v sérii na tři vítězství tak vedou 1:0.

První poločas byl z vaší strany hodně nadějný, těsně před jeho koncem jste prohrávali jen o čtyři body, ale na přestávku jste šly už s desetibodovým mankem. Proč?
Protože jsme udělaly chyby a dostaly jsme po nich tři lehké koše. Tak kvalitní soupeř, jakým USK jsou, totiž chyby okamžitě trestají.

Nápor soupeřek pokračoval i po přestávce a vaše ztráta rychle rostla.
Bylo to částečně pochopitelné, protože zatímco nás ta minuta a půl před koncem poločasu poslala dolů, tak USK naopak uklidnila.

Ale předchozích osmnáct minut jste soupeřkám nic nedarovaly, v první čtvrtině jste dokonce těsně vedly a i pak bylo skóre hodně vyrovnané.
Souhlasím, ale pak přijde výpadek a z toho tak silná družstva těží, druhý poločas už byl USK jasně lepší.

Vy jste v něm už posílala na hřiště i mladší hráčky, byla to reakce na výkon těch na hřišti?
To snad ani ne, ale víme, jak je USK těžký soupeř, a když utkání spěje k jasnému konci, tak dávám příležitost všem. Hlavně pro mladé to jsou důležité zkušenosti.

Poprvé v sérii nastoupíte v domácím prostředí, v čem by se mělo vaše družstvo zlepšit?
Asi budeme muset nastoupit s ještě větším nasazením než v úterý, pro úspěch je to nezbytné. A vedle zbytečných ztrát, které bude potřeba omezit, a některých dalších chyb jsme také jasně prohrály na doskoku, s tím se pokusíme také něco udělat.

Ale soupeřky tam mají velmi kvalitní hráčky a vaše to nemají jednoduché.
To je sice pravda, ale musíme s tím počítat, v tom případě nemohou doskakovat jen dvě hráčky.

Úterní zápas nedohrála zkušená rozehrávačka Darina Mišurová. Nastoupí?
Zatím nevím, v Praze musela po pěti minutách odstoupit, ještě se uvidí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž