Tomáš Satoranský (vlevo) z Barcelony unikl Nikolovi Kaliničovi a zakončuje na...

Tomáš Satoranský (vlevo) z Barcelony unikl Nikolovi Kaliničovi a zakončuje na koš Crvené zvezdy Bělehrad. | foto: AP

Startuje Euroliga i s českými hvězdami Satoranským a Veselým

  • 3
Ve čtvrtek odstartuje nový ročník Euroligy, nejlepší soutěže basketbalistů v Evropě. Znovu do ní zasáhne dvojice český reprezentantů. Tomáš Satoranský se bude snažit s Barcelonou napravit minulé vyřazení ve čtvrtfinále a Jan Veselý se s Fenerbahce pokusí opět postoupit do Final Four.

Mezi další favority patří CSKA Moskva, Olympiakos Pireus a obhájce titulu Real Madrid, kterému se povedlo udržet úspěšný kádr pohromadě.

Satoranský i Veselý už v minulé sezoně patřili ke klíčovým postavám svých týmů, mají za sebou navíc mimořádně vydařené mistrovství Evropy, a tak by v novém ročníku měli být mezi hlavními hvězdami soutěže. Oba se dokonce objevili v detektivní upoutávce na novou sezonu. Ta navíc může být pro oba vstupenkou do NBA, pokud navážou na dosavadní výkony.

„Minulá sezona se mi z osobního pohledu vydařila, ale nezískali jsme ani jeden titul, takže nemohu být spokojený. V novém ročníku proto chci pomoci týmu k trofejím. A nejvyšší ambice budeme mít i v Eurolize,“ prohlásil Satoranský.

Barcelona přes léto prošla poměrně výraznou obměnou kádru a Satoranský se bude na rozehrávce střídat s veteránem Carlosem Arroyou. Celkem je v týmu sedm nových hráčů, přičemž největší posilou se zatím jeví španělský reprezentant Pau Ribas.

Také Fenerbahce se hodně obměnilo. Především odešli střelec Andrew Goudelock a nejužitečnější hráč minulé sezony Nemanja Bjelica, který tvořil s Veselým pod košem sehranou dvojici. O to větší očekávání budou od českého pivota.

Letos se po změnách v evropských soutěžích a sporech mezi FIBA a Euroleague Basketball Company provozující Euroligu nekonala kvalifikace. Český mistr Nymburk proto ani neměl možnost jako v předchozích letech alespoň o postup mezi elitu bojovat.

Oproti minulé sezoně v soutěži nestartují Valencie, Alba Berlín, Novgorod, Kazaň, Galatasaray, Klajpeda a Zhořelec. Naopak poprvé se do Euroligy probojovaly turecké celky Karsiyaka a Dogus Istanbul a po pauze se do ní vrací také Lokomotiv Kubaň, Bamberg, Zielona Góra, Štrasburk a Chimki Moskva.

Na jubilejní desátý titul bude útočit nejúspěšnější tým historie soutěže Real Madrid, který udržel pohromadě všechny hvězdy, s nimiž na jaře slavil triumf. Navíc pod košem by sílu Realu měli ještě zvýšit Trey Thompkins a Guillermo Hernangómez.

Hrát se bude opět ve čtyřech šestičlenných skupinách. První čtyři týmy v každé skupině postoupí do dvou osmičlenných osmifinálových skupin. Z nich pak vždy čtyři nejlepší postoupí do čtvrtfinále hrané na tří vítězství, jehož vítězové se zúčastní Final Four. To se uskuteční 12. až 15. května v Berlíně.

Přímé přenosy poběží v ČR na kanálu O2 Sport. Vysílat bude ve čtvrtek i v pátek, v pondělí pak nabídne Magazín Euroleague. „Určitě budeme chtít pro fanoušky přednostně vybírat zápasy českých reprezentantů Tomáše Satoranského a Honzy Veselého. Oba teď hrají ve vrcholné formě a bude radost sledovat jejich výkony také v Eurolize. Dění na palubovce bude komentovat Petr Janouch, bývalý výborný basketbalista,“ řekl výkonný ředitel O2 Sport Marek Kindernay.

PODÍVEJTE SE NA OFICIÁLNÍ KLIP EUROLIGY BASKETBALISTŮ

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž