Děčínský basketbalista Lukáš Bažant (vlevo) přihrává kolem Andrewa Barhama z...

Děčínský basketbalista Lukáš Bažant (vlevo) přihrává kolem Andrewa Barhama z Ústí. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Dechberoucí basketbalové derby! Děčín zmrazil Ústí s klaksonem

  • 5
Strhující zápas, který ve jde do zlatého fondu severočeských basketbalových derby! Čeští vicemistři z Děčína to v pondělní v Ústí rozhodli díky trojce geroje Tomáše Vyorala s klaksonem! Vyrovnané skóre zlomil na 86:83 a domácí fanoušci se chytali za hlavy, nakonec však i poražené vyprovodili skandovaným potleskem. „Zápas si zasloužil prodloužení a my prohrajeme takovouhle haluzí,“ želel Martin Stavěl, kouč Ústí.

Děčín měl 16 vteřin na poslední útok, jenže Striovi míč do autu vypíchl domácí skórer Votroubek. Zbývaly dvě sekundy, balon dostal Vyoral a jeho dalekonosná trojka propadla síťkou. Vodotrysk emocí!

„Za dvě vteřiny se moc stihnout nedá. Byla tam dobrá obrana, ještě mi to trochu uklouzlo, takže jsem musel míč odhodit. Když jsem totiž koukl na časomíru, chybělo půl vteřiny. A bylo štěstí, že to tam padlo,“ vykresloval Vyoral. „Takhle jsem rozhodl už podruhé, v minulé sezoně to bylo s Opavou. Vynikající zážitek, každému bych to přál! Na trénincích docela zkoušíme poslední střely a poslední situace.“

A vyplácí se to!

Už zkraje prosince předvedl v Prostějově buzzer beater, tedy vítěznou střelu s klaksonem, děčínský Bosák. „Kvůli těmhle okamžikům basket děláte. Ale toho štěstí je nějak hodně, už to pokoušíme, už si koledujeme. Já to radši ani nekomentuju,“ pousmál se děčínský trenér Pavel Budínský, jehož celek si upevnil vedoucí pozici v NBL. „Měli jsme prodloužení v zádech, takže jsme míč z autu hodili na jistotu Vyorala. A Tomáš opět ukázal, že se narodil na šťastné planetě.“

Děčín i bez zraněného kapitána Houšky vedl až o 15 bodů a zdálo se, že utkání se bude odvíjet pod jeho diktátem. Omyl! Ústí předvedlo heroickou stíhací jízdu, pak už to byla dechberoucí přetahovaná.

„Porážka bolí o to víc, že jsme hráli asi nejlepší zápas sezony,“ mrzelo ústeckého pivota Stanislava Votroubka. Jeho Sluneta zůstala v tabulce třetí od konce. Ale po utkání, které bylo v ohromující atmosféře vyprodané haly reklamou na basket.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž