Roman Marko z Prostějova u míče, brání ho Jakub Blažek z Opavy.

Roman Marko z Prostějova u míče, brání ho Jakub Blažek z Opavy. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Basketbalová Opava úspěšný tým udrží, zato Ostrava chce složit nový

  • 2
Sázka na čistě český tým se basketbalistům Opavy vyplácí. Druhý rok za sebou se dostali mezi nejlepší čtyři celky. NH Ostrava spoléhala především na cizince, jenže vybrat mezi nimi tahouny mužstva se zástupcům klubu nepodařilo, o čemž svědčí sedmá příčka.

Opavští toužili v Kooperativa NBL zopakovat loňský bronz, jenže s Prostějovem dvakrát selhali na jeho hřišti. „Pro nás je obrovský úspěch už to, že jsme zopakovali loňské semifinále,“ prohlásil opavský trenér Petr Czudek.

Cení si toho, že na čtvrtou příčku se družstvo probojovalo z pátého místa po základní části, když jeho tým ve čtvrtfinále přešel přes čtvrté Pardubice. To se předtím povedlo Kolínu v roce 2012, když vyřadil rovněž Pardubice.

Opavské hodně oslabilo zranění Ladislava Sokolovského na podzim a potom v semifinále s Nymburkem, kdy si přetrhl vazy v kolenech. „On byl strůjcem toho, že jsme z pátého místa vyřadili favorita, Pardubice,“ řekl Czudek. „V souboji o třetí místo nám zkušený tahoun chyběl, navíc, když se střelecky nedařilo Dokoupilovi a Blažkovi,“ dodal opavský manažer Dušan Štěnička.

Pro Sokolovského bylo působení v Opavě loučením s nejvyšší soutěží. Kdo ho nahradí? „Šiřina, Cvek a Gniadek se musejí naučit být lídry a zvednout tým, když se mu nedaří,“ řekl Petr Czudek, jenž v Opavě zůstává.

„Také kádr se nezmění, všichni hráči mají smlouvy,“ dodal Štěnička. Přiznal, že posilou by mohl být ostravský křídelník Filip Zbránek, který by byl pátým někdejším hráčem NH Ostrava v opavském celku.

„Filip by nám měl pomoci především v doskoku, který nás trápil celou sezonu,“ uvedl Czudek. „V něm jsme byli trapní a je zázrak, že jsme se s tak mizerným doskokem vyškrábali mezi čtyři týmy.“

Ostravští skládají nové mužstvo

Ostravský tým se téměř úplně rozpadl. Smlouvy skončily Filipu Zbránkovi, Luďku Jurečkovi, Adamu Čížovi i všem čtyřem cizincům, kteří dohráli celou sezonu.

„O Zbránka měla Opava zájem už někdy před dvěma léty,“ řekl Kudela, který počítá s jeho odchodem. S Čížem a Jurečkou chce dál jednat. „Adam ale pošilhává po zahraničí, přece jen je tady pět let a něco už u nás odehrál.“

Kudela tvrdí, že už nechtějí tolik cizinců, jako v minulých sezonách. „Ale uvidíme, jak se nám podaří tým z českých zdrojů poskládat.“

Přiznává, že nejdůležitější bude sehnat kvalitního rozehrávače. „Máme dva tipy, a to i na české hráče,“ upozornil. „Ale nebudu o nich hovořit.“ V zákulisí se však mluví o návratu Jana Stehlíka, který hrál minulou sezonu druhou ligu.

Smlouva končí i trenéru Dušanu Medveckému. „Předpokládáme, že zůstane,“ dodal Kudela.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž