Miroslav Kvapil (vlevo) z Opavy se pokouší ubránit pardubického Travise Nelsona.

Miroslav Kvapil (vlevo) z Opavy se pokouší ubránit pardubického Travise Nelsona. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Jak synové utekli od sítě ke košům. Kvapila a Dedka čeká derby

  • 0
Oba mají volejbalové geny. Leč přednost dali basketbalu. Opavský pivot Miroslav Kvapil a ostravský křídelník Jiří Dedek se proti sobě postaví dnes v moravskoslezském derby. Utkání 11. kola Kooperativa NBL začíná v opavské hale v 19.00.

Jednadvacetiletý Kvapil i o dva roky mladší Dedek umějí volejbal, jenže zahrají si ho jen občas s rodiči. Pro zábavu. Rekreačně.

„Jako mladší jsem byl doma nucen hodně hrát volejbal,“ usmál se Jiří Dedek.

„To jsme si z něho spíše dělali legraci, když se mu v basketu tolik nedařilo,“ vysvětlila Dedkova máma Alexandra, někdejší volejbalová reprezentantka a bývalá trenérka Sokola Frýdek-Místek.

Malého Jirku k volejbalu nepřitáhlo ani to, že u sítě téměř vyrostl, jelikož matka ho brávala na tréninky i zápasy, už když působila ve Frenštátě pod Radhoštěm, s nímž v roce 1999 získala titul.

Pro Alexandru je důležité, že syn sportuje. „Basket se mi líbí, navíc ho hrál můj bratr a sama jsem s basketbalem začínala,“ podotkla.

„Volejbal není kontaktní sport, takže mě moc nebaví, při basketu se více vybiju,“ uvedl Dedek.

„Říkal, že přes tu síť by musel někoho zabít, když to přeženu,“ řekla Alexandra Dedková.

Volejbal patrně nebude hrát ani její mladší syn Václav, který propadl fotbalu. „Oba ale volejbal umějí, z fleku by ho mohli hrát,“ dodala Dedková.

Jak by Jiří Dedek popsal svoje volejbalové dovednosti? „Asi takhle - nejsem začátečník.“

A Miroslav Kvapil? „Základy mám, ale je vidět, že pravidelně nehraju. Odmala jsme však s taťkou pinkali, ségra hraje volejbal, takže na každé dovolené ho hrajeme.“

Rovněž mladému Kvapilovi se líbí, že basketbal je kontaktní sport. „To je hlavní důvod, že jsem si ho vybral. Je rychlejší, běhavější.“

BK Opava vs. NH Ostrava v nejvyšší domácí soutěži

  • Výhry Opavy: 34
  • Výhry Ostravy: 19
  • Skóre: 4 141:4 375

U Kvapilů děti do sportu nenutili. „Dostaly volnost,“ řekl otec Miroslav Kvapil, bývalý reprezentant, jenž ještě s Rudou hvězdou Praha získal čtyři federální tituly. S Odolenou Vodou byl třetí v Poháru CEV a kariéru končil v Opavě.

Pro basketbal v případě jeho syna rozhodlo i to, že mládežnická basketbalová základna je v Opavě lepší než ta volejbalová.

„Mládežnický volejbal v Opavě na vyšší úrovni nebyl, takže basket byl pro mě jedinou volbou,“ potvrdil mladší z Kvapilů. „Otec se navíc zná s Petrem Czudkem, který tehdy trénoval děcka, takže mě vzal na trénink a chytlo mě to.“ Mladý Kvapil může hrát oba sporty. „Má cit pro balon,“ tvrdí jeho otec, který má přece jen volejbalovou pokračovatelku, jelikož jeho dcera Kateřina působí v extraligovém týmu TJ Ostrava.

A co si Jiří Dedek a Miroslav Kvapil slibují od dnešního derby? Shodně doufají, že přijde hodně fanoušků a v hale bude výborná atmosféra.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž