Bartoně čeká perný víkend

- Březnové šílenství je tu - NCAA dospěla do svého letošního finále a již o tomto víkendu se začínají hrát playoff jednotlivých konferencí - od 5. do 7. března bude hrát své playoff i Valparaiso s Lubošem Bartoněm. Podle poněkud krutého systému se všechny souboje v playoff hrají K.O. systémem na jediný zápas, takže nevydařených 40 minut může zcela zkazit jinak dobrou sezónu mnoha mužstev. Z většiny konferencí totiž do závěrečného NCAA Tournament, kde hraje 64 mužstev a který je známkou nejvyšší kvality, postupuje jen vítěz.

Systém K.O. na jediný zápas se může leckomu zdát opravdu krutý, ale je nutné si uvědomit, že čistě jen z technických důvodů to prostě ani jinak nejde - vždyť jen v první divizi NCAA hraje více než 300 univerzitních týmů. Nyní jsou tedy na řadě playoff jedenatřiceti konferencí a všichni vítězové automaticky postupují do závěrečného pavouka NCAA Tournament. Na 64 mužstev pak počet doplní komise podle poměrně složitého klíče, ovšem to se týká jen týmů zhruba z 9 nejsilnějších konferencí - z ostatních 22 konferencí skutečně postupuje jen vítěz.

Z českých basketbalistů má reálnou šanci si v NCAA Tournament letos znovu zahrát asi jen Luboš Bartoň s Valparaisem. Šance ostatních jsou podstatně měnší. Valparaiso sice minulý týden neprodloužilo svou vítěznou sérii na 10 zápasů v řadě, když ve čtvrtek poměrně překvapivě prohrálo na palubovce Chicago State 67:49, ale v sobotu si pak spravilo chuť a smetlo IUPUI 68:41, čímž si s bilancí 10/6 zajistilo nejvyšší příčku při nasazování do playoff Středokontinentální konference. Jediný Oakland má totiž po dlouhodobé části lepší bilanci (11/5), ale ten playoff nehraje. Valparaiso postoupilo do NCAA Tournament již pětkrát za sebou a pokud by se mu to podařilo i letos, byla by to událost pro celou NCAA a obrovský úspěch kouče Homera Drewa, který tuto školu vytáhl až ze samého dna konference, kde byla ještě před 10 lety.

Luboš Bartoň hrál v obou zápasech minulého týdne jen sporadicky, protože byl nemocen a užíval antibiotika, doufejme však, že se dá do soboty do pořádku - bez něj by šance týmu na postup byly mnohem menší. Druhá skončila ve své konferenci MAAC Krestova Iona, která hraje v posledních týdnech ve výborné formě, ale bude mít velmi těžkého soupeře v Sieně. Navíc Ivo Kresta při sobotním vítězství v Manhattanu chyběl kvůli zraněnému kotníku. Šanci na NCAA Tournament by snad mohl mít ještě Davidson s Martinem Idesem, který ve své polovině Southern Conference skončil druhý, ale i on bude mít těžké soupeře v týmech Appalachian State a College of Charleston.

Jen velmi malou šanci má Colgate s Martinem Markem, který v konferenci Patriot skončil čtvrtý (ze 7) a také West Virginia Aleše Chána, která je ve velice silné konferenci Big East, jejímž největším favoritem jsou Syracuse, po dlouhodobé části desátá (z 13 týmů), ale o její kvalitě svědčí např. i to, že na půdě loňského vítěze NCAA Connecticutu (v konferenci Big East letos až pátý) prohrála v sobotu o jediný bod 71:72.

Na čele žebříčku AP zůstává Stanford (celková bilance skvělých 24/1), ten ale hraje ještě 4 zápasy ve své velmi silné konferenci Pacific-10, která jako jediná z celé NCAA nehraje playoff a všechny postupující týmy do NCAA Tournament z ní vybírá komise. Cincinnati (26/2) se posunulo ze třetí na druhou příčku a vystřídalo tak Arizonu, čtvrtý zůstavá Duke a pátý je Temple.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž