Diana Taurasiová ze Spartaku Moskva

Diana Taurasiová ze Spartaku Moskva | foto: FIBA Europe

Americké basketbalistky povede do bojů o zlato pátá sportovkyně světa

  • 0
Americká agentura AP vyhlašuje v New Yorku nejlepší sportovkyně světa 2009, v sále sedí i basketbalistka Diana Taurasiová. Ve společnosti tenistek Sereny Williamsové a Kim Clijstersové či lyžařské hvězdy Lindsey Vonnové. V anketě jí patří páté místo.

Pokud to nestačí k představení jejího věhlasu, tady jsou ještě čísla z poslední doby. V semifinále loňské Euroligy pomohla Spartaku Moskva k postupu 37 body a 12 doskoky.

V základní části letošní WNBA kralovala v dresu Phoenixu střelkyním
celé soutěže s průměrem 22,6 bodu na zápas. "Jak moc je dobrá? To je jednoduchá odpověď. My máme Dianu ve svém týmu a všichni ostatní
si přejí totéž," řekl trenér americké reprezentace Geno Auriemma.

Hráčku, která si v roce 2006 zahrála ve filmu s basketbalovou tematikou Věřte mi, poznal osobně už dávno. Společně působili v univerzitním týmu Connectitutu, za nějž Taurasiová nastupovala čtyři sezony.

Diana Taurasiová v dresu Spartaku Moskva

Diana Taurasiová v dresu Spartaku Moskva

"Na střední škole jsem v prvním ročníku jednou dala 61 bodů a vyhráli jsme trojciferným výsledkem," pochlubila se 28letá kanonýrka v nedávném rozhovoru zámořským médiím. Sportovní vlohy zdědila po
otci, profesionálním fotbalovém gólmanovi se zkušenostmi z Itálie.

Když jí v roce 2004 draftoval Phoenix, Taurasiová si okamžitě podmanila WNBA. Hned při premiéře v prestižní soutěži zaznamenala 26 bodů proti Seattlu a na konci sezony získala ocenění pro nejlepšího nováčka.

Čtyřikrát se dostala do All-Star týmu WNBA, v roce 2009 jí byla udělena cena pro nejužitečnější hráčku soutěže i play-off, s Phoenixem ovládla zároveň celou soutěž. V letech 2004 a 2008 patřila do zlatého týmu USA na olympiádách a vyhrála tedy vše, co se dá.

Diana Taurasiová (vlevo) z Phoenixu Mercury najíždí v duelu WNBA proti Noelle Quinnové z Los angeles Sparks

Diana Taurasiová (vlevo) z Phoenixu Mercury najíždí v duelu WNBA proti Noelle Quinnové z Los angeles Sparks

"Žádný triumf nejde proti ostatním vyzdvihovat. Každého jsem dosáhla s jiným družstvem a v jinou dobu," uvedla posila tureckého Fenerbahce Istanbul, kde se stane spoluhráčkou české kapitánky Hany Horákové.

Teď touží po zlatu z mistrovství světa v Česku. "Na minulém šampionátu v
Brazílii jsme prohrály jediný zápas z devíti a skončily třetí," vzpomíná velká fanynka Los Angeles Lakers. "V Česku má basketbal velkou tradici, mistrovství bude krásným sportovním svátkem."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž