Andrej Kirilenko v dresu Utahu Jazz.

Andrej Kirilenko v dresu Utahu Jazz. | foto: AP

Američan, nebo Rus? Basketbalista Kirilenko stihne obojí

  • 0
Kdyby se narodil před sto lety, bylo by něco podobného zhola nemožné. Ale že je Andreji Kirilenkovi pouze devětadvacet let, tak si k ruskému občanství mohl přibrat i to americké. A taky to v pondělí učinil.

Ale východní Slované se o svou největší hvězdu v NBA obávat nemusejí. Více než dvoumetrový křídelník z Utahu Jazz bude dál reprezentovat Rusko.

Může tak navázat na své největší úspěchy. Evropské zlato z roku 2007, po kterém byl vyhlášen nejužitečnějším mužem turnaje. A následnou poctu být vlajkonošem ruské výpravy na úvod olympijských her v Pekingu 2008.

Zisk druhého občanství nepovažuje Kirilenko za nic mimořádného. "Bylo jen otázkou času, kdy ho získám. Jsem ve Spojených státech skoro deset let, narodili se zde oba mí synové. Považuju to spíš za formalitu a změnu nějakého statutu," vysvětlil.

Přesto si ale nového pasu, o jehož udělení prý do poslední chvilky v klubu nikdo netušil, nesmírně váží. "Pro naši rodinu je to přece jen důležité. Oběma zemím jsem moc vděčný. Opravdu se cítím jako občan dvou vlastí. V Rusku jsem se na narodil a vyrůstal, ve Státech jsem se toho hodně naučil, na hřišti i mimo ně."

A jaká otázka pro něj byla při testu pro uchazeče o americké občanství neobtížnější? "Proč američtí kolonisté rebelovali proti Velké Británii."

Andrej Kirilenko v NBA zatím hraje svou desátou sezonu, nastupoval v výhradně za Utah. V 698 zápasech zaznamenal v průměru a v průměru zaznamenal 12,3 bodu.

Proceduru k získání druhého občanství absolvovala také basketbalistova žena Marie Kirilenková, v Rusku velice populární zpěvačka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž