Olexij Len v letošní sezoně hrál za Maryland Terrapins, celek americké

Olexij Len v letošní sezoně hrál za Maryland Terrapins, celek americké univerzitní soutěže NCAA. | foto: Profimedia.cz

Zazáří, nebo vyhoří? Mezi basketbalové hvězdy přilétá muž z Antracitu

  • 9
Je největší neznámou letošního draftu do zámořské basketbalové NBA. Zároveň však možná nejvážnějším kandidátem na jeho jedničku. Olexij Len, rodák z ukrajinského města Antracit, doufá, že při nadcházejícím náboru talentů jako antracit neshoří.

Čerstvě dvacetiletý Len, který v Americe přijal křestní jméno Alex, byl dlouhou dobu ve stínu jiných mladých hvězd. Vědělo se o jeho velkém talentu, v draftových odhadech se však pohyboval kolem desátého místa. V posledních týdnech se však jeho pozice neustále zlepšovala. Nyní je dokonce jedním z hlavních kandidátů na celkovou jedničku.

Jakými přednostmi si získal takovou pozornost skautů? Velkou výhodou je už jeho 216 centimetrů. Jak říkal Chick Hearn, slavný basketbalový komentátor: "Výška se naučit nedá."

Většina takto vysokých hráčů však při pohybu působí nemotorným dojmem. Ne tak Len. Ukrajinský talent je výjimečný svou pohyblivostí, rychlostí a koordinací. Často o hlavu menší obránci si s atleticky skvěle vybaveným obrem neumějí poradit. Brání se jim o to hůř, že je velmi dobrý i ve hře zády ke koši, tedy disciplíně, která je pro pivoty klíčová.

Právo prvního výběru v letošním draftu má Cleveland, v jehož dresu dlouhá léta působil litevský dlouhán Žydrunas Ilgauskas, ke kterému bývá Len často přirovnáván. Na oblíbeného hráče s přezdívkou "Big Z" by tak mohl v Cavaliers navázat.

"Lidé mě k němu skutečně často přirovnávají," potvrzuje sám Len. "Ale on byl skvělý střelec, to nás odlišuje," dodává skromně s vědomím vlastních limitů.

Draftování vysokých a zároveň atletických hráčů bylo pro týmy NBA vždy trochu sázkou do loterie. Příklady Kwameho Browna či Michaela Olowokandiho, dřívějších jedniček, ukazují, že ne vždy se vyplatí.

Další otazníky nad Lenem vyvolává fakt, že kvůli rekonvalescenci po operaci kotníku vynechává veškeré tréninky před draftem. Ty pořádají samotné týmy, aby si potenciální kandidáty prohlédly na vlastní oči.

"Je trochu frustrující jenom se dívat na to, jak ostatní kluci trénují," lituje svého handicapu Len, který se na palubovky vrátí nejdříve v říjnu. "Ale je to tak, jak to je. Já se teď jen snažím navštěvovat jednotlivé týmy, potkávat lidi a ukázat, jakým jsem člověkem."

Len nastupoval v uplynulé sezoně za marylandskou univerzitu a v průměru dosahoval na 11,9 bodů a 7,8 doskoků na zápas. S podobnou produkcí by byl ve svém nováčkovském ročníku v NBA určitě spokojen. Znamenalo by to, že bude mít ve své kariéře v NBA solidně našlápnuto.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž