Zlatá tretra se hemží desítkami šampionů

Praha - V každé ze šestnácti disciplín ostravského mítinku Zlatá tretra se představí jména, která ve světě atletiky znamenají mnoho. Taková konkurence, jaká se sejde 12. června na stadionu ve Vítkovicích, se v České republice dlouho nepředstavila. "Stačí říct, že přijede devět závodníků, kteří vedou letošní světové tabulky, pět aktuálních světových rekordmanů, jedenáct medailistů z posledního mistrovství světa v Edmontonu a devět z olympijských her v Sydney," zahájil výčet hvězd Tomáš Petera, ředitel závodu, jehož rozpočet činí dvacet milionů korun.

Narozdíl od loňského roku se snažili organizátoři přilákat atlety, kteří už v sezoně něco dokázali. "Chceme plné hlediště a výtečné výkony. Chceme se dostat mezi tři nejlepší evropské mítinky a získat status Grand Prix," poznamenal Petera, jenž by rád viděl překonání minimálně pěti rekordů Zlaté tretry a světové maximum na tříkilometrovém steeplu žen. Na této trati se snaží zajistit start nejrychlejší ženy letošního roku - Češky Michaely Mannové, která studuje ve Spojených státech.

Týden před zahájením klání, jež zatím spadá 'pouze' pod křídla EAA (Evropské atletické asociace), přibyla na dlouhý seznam osobností typu Jonesové, Železného, Mutolaové, Šebrleho či domácích hrdinů Formanové, Kašpárkové a Mužíka další zvučná jména. Na stodesítce překážek se s avizovaným nejlepším Evropanem letošního roku Olijarsem utkají světový šampion Allen Johnson a světový rekordman Colin Jackson.

Ztrátou je neúčast Nikoly Tomečkové, čtvrté z MS v Edmontonu, která je zraněná, a proto pořadatelé zaměnili oštěp žen za vždy atraktivní stovku mužů. Půlku žen neozdobí halová světová rekordmanka Čeplaková, která se soustředí na pondělní sobotní závod v Aténách, kde bude startovat v dresu pořádajícího řeckého klubu Panellinios. Náplastí je Britka Kelly Holmesová, jež je letos ve výborné formě.

"Myslíme také na potřeby české špičky, která bude mít možnost změřit síly s mnoha elitními Evropany, s nimiž se v srpnu potká na ME v Mnichově," připomněl manažer Alfons Juck, který stále jedná o případné účasti dalších hvězd, mimo jiné třeba oštěpaře Backleyho.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž