Johannes Vetter, jeden z favoritů Zlaté tretry mezi oštěpaři.

Johannes Vetter, jeden z favoritů Zlaté tretry mezi oštěpaři. | foto: AP

Pořadatelé Tretry věří v 90 metrů oštěpařů, otřásat by se mohl rekord v trojskoku

  • 1
Startovní listina 60. ročníku Zlaté tretry Ostrava, který bude za týden, se rozšířila o další světové hvězdy.

V trojskoku se utkají dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa Američan Christian Taylor a halový světový rekordman Fabrice Zango-Hugues z Burkina Fasa.

„Taylor je držitel rekordu Tretry,“ zmínil manažer mítinku Alfonz Juck výkon 17,57 metru z roku 2017. „Ten se bude otřásat, protože Zango-Hugues minulý víkend skočil světový výkon roku 17 metrů 40 centimetrů. A letos v lednu jako první v historii přeskočil v hale osmnáct metrů.“ Přesně doskočil na 18,07 metru.

Juck upozornil i na duel koulařů Tomáše Staňka s Polákem Michalem Haratykem. „Zopakují si souboj z letošního halového mistrovství Evropy v Toruni, kde Staněk vyhrál a Haratyk byl druhý. A s nimi bude v soutěži i třetí z téhož šampionátu, Chorvat Filip Mihaljević,“ uvedl Alfonz Juck.

Manažer doufá, že některý z oštěpařů překoná devadesát metrů. „Němec Johannes Vetter o víkendu ve Splitu zaznamenal hody 91,12 a 90,43 metru, takže do Ostravy přijede s jasným cílem, znovu atakovat devadesátimetrovou hranici,“ podotkl Juck.

Dodal, že v historii Tretry se to dosud podařilo jen třem oštěpařům – nynějšímu řediteli mítinku a světovému rekordmanovi Janu Železnému v roce 1996 – 94,64, Thomasi Röhlerovi v roce 2017 – 91,53 – a Magnusi Kirtovi před dvěma roky – 90,34.

Část lístků dostanou zdravotníci

V hledišti bude moci být 1 500 diváků. „Část kapacity organizátoři vyčlení jako dar zdravotníkům,“ uvedl technický ředitel mítinku Oldřich Zvolánek.

Přibližně tisíc lístků půjde do prodeje, který bude v pokladnách Městského stadionu 18. května od 10.00. „Každý zájemce o vstupenku musí mít platný negativní antigenní test nebo certifikát o očkování, anebo potvrzení lékaře, že nejpozději před devadesáti dny prodělal covid,“ řekl Zvolánek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž