Americký sprinter Justin Gatlin v rozběhu na 200 metrů na olympiádě v Riu

Americký sprinter Justin Gatlin v rozběhu na 200 metrů na olympiádě v Riu | foto: Michal Růžička, MAFRA

Další hvězda v Ostravě. Na Zlatou tretru přijede sprinter Gatlin

  • 9
Americký sprinter a úřadující mistr světa na stovce Justin Gatlin je další hvězdou atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava (13. června).

„Je to muž, jehož sledují celosvětová média,“ uvedl manažer Tretry Alfonz Juck na adresu šestatřicetiletého sprintera, který loni ve finále světového šampionátu porazil Usaina Bolta.

„Navzdory svému věku je schopný, jak to dokázal nedávno v Ósace, kde vyhrál, držet se stále ve světové špičce,“ upozornil Juck. „Bude připravený zaběhnout pod deset vteřin, což bychom chtěli.“

Gatlin se v Ostravě představí potřetí. Před čtyřmi roky vyhrál stovku za 9,86 vteřiny a v roce 2004 na dvoustovce v tehdejším rekordu mítinku 20.30 vteřiny. Ten mu však o čtyři roky později vzal Usain Bolt (19,83).

„Pro tento rok mám svůj plán a jeho součástí je nabídnout skvělým divákům v Ostravě velkou show,“ vzkázal Justin Gatlin přes pořadatele.

„Pro mě bude v souboji nejlepších stovkařů černým koněm Brit Reece Prescod, který vyhrál Diamantovou ligu v Šanghaji a teď v sobotu byl třetí v Eugene, kde zaběhl výborný čas 9,88 vteřiny, i když to bylo s větrem. Pro mě to je muž budoucnosti, na němž chceme stavět naši stovku,“ řekl Alfonz Juck.

Na stovce se představí také Brit Adam Gemili, Francouz Christophe Lemaitre a rekordmani Pobřeží Slonoviny Ben Youssouf Meite a Jihoafrické republiky Akani Simbine.

„Všichni, kteří budou na startu, až na českou jedničku Záleského, který v tom běhu dostane šanci, už běželi pod deset vteřin,“ podotkl Juck.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž