Zlatá chodkyně poběží maraton

  • 2
Praha - Mistryně světa v chůzi z roku 1991 Alina Ivanovová bude v neděli jednou z největších hvězd Pražského maratonu. Tentokrát však poběží. A rychle, slibuje. "K chůzi bych se už nikdy nevrátila," říká osmatřicetiletá drobná žena. Zanevřela na ni po olympiádě v Barceloně 1992, kde sice prošla vítězně cílem, ale po pěti minutách ji diskvalifikovali za porušení pravidla o zakázaném běhu.

"Tehdy jsem nejdřív brečela – a pak jsem si řekla, že teď už budu běhat pořád," povídá.

V roce 2000 ovládla i Pražský maraton, po šesti letech se vrací. Její osobní rekord je o 59 vteřin lepší než traťový rekord 2:26:33 Italky Viceconteové. Chce na něj zaútočit. Stejně tak myslí mezi muži na traťový rekord lídr armády Keňanů a obhájce loňského prvenství Stepen Cheptot Matebe. Maraton umí za 2:07,59.

Organizátoři změnili trať, zařadili delší úsek po novém asfaltu v Karlíně. "Aby se maraton odehrával víc v centru," vysvětloval ředitel závodu Paolo Ottone. Obávané kostky na Karlově mostě tentokrát čekají hned po startu, nikoli až na 37. kilometru.

Závod je zároveň mistrovstvím republiky, na pátý titul i limit pro evropský šampionát (2:16:50) zaútočí Jan Bláha, naopak Štefko a Pichrtová se po pozdním startu do sezony letos specializují na jiné tratě.

Poprvé v historii je maratonský víkend rozložen do dvou dnů. V sobotu se uskuteční kratší rámcové závody, v neděli klasický maraton se 4000 vytrvalci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Barcelona, Maraton