Železný čekal špatný den, přesto zvítězil

  • 1
Ostrava - Cestou na stadion si oštěpař Jan Železný málem udělal pořádnou bouli, ale ze Zlaté tretry odcházel jako vítěz. Hodem 88,99 metru si vylepšil letošní osobní maximum, hodil druhý nejlepší světový výkon této sezony. Proti květnovému mítinku v Halle se trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa zlepšil o víc než metr. Přesto byl trochu zklamaný. "Výkon byl dobrý, ale ani jeden pokus nebyl technicky povedený," řekl Železný.Dále čtěte: Skvělý Železný, Mužík proháněl Sáncheze x Mužík: Nemám se za co stydět

"Běhal jsem rychleji, ale nestihl jsem hody podržet zády. Mohl jsem to hodit líp." Při každém jeho pokusu stadion hučel, jako by diváci chtěli oštěp popohnat co nejdál. Každou chvíli se ozývalo skandování "Hóóónza Železný!" Zaplněný stadion si užíval přítomnost oštěpařské hvězdy.

"Atmosféra byla skvělá pro všechny závodníky. A ti to ocení," liboval si Železný. Kromě nejlepšího hodu ještě dvakrát pokořil 87 metrů. Přitom když šel na stadion, nebylo mu zrovna nejlépe. "Necítil jsem se moc dobře. Tak jsem si narazil čepici, že to nějak proběhnu. Nevšiml jsem si sloupu a praštil se do palice. Tedy naštěstí jenom do kšiltu. Říkal jsem si, že to dobře začíná," vykládal Železný.

Navrch si přečetl horoskop a ani ten mu nevěstil dobrý den. Čtvrtek však pro něj skončil úplně jinak. "Určitě je to povzbuzení. Tahle série není špatná," řekl Železný. Jestli však pojede na srpnové mistrovství světa do Paříže, nad tím zatím moc nepřemýšlí. "Je to pořád ještě daleko," říká.

Možná se vypraví na závody do Atén za jedenáct dní. "Je taková možnost, ale ještě to není upřesněné," řekl Železný, jenž za tři dny oslaví sedmatřicáté narozeniny. I když letos závodil v Česku naposledy, možná se na Zlaté tretře objeví příští rok.
"To záleží na zraněních. Ale chci na olympiádu a Zlatá tretra by příští rok byla dobrým závodem pro splnění limitu," řekl vítěz. "Pak teprve by to mohlo být domácí loučení. Ale to se ještě uvidí."

Oštěpař Jan Železný v akci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž