Železného čeká v Oslu rozhodující závod

  • 3
Praha - Třetí díl souboje trojice atletek o podíl z jackpotu milion dolarů a start Jana Železného - to jsou lákadla dnešního závodu seriálu Zlaté ligy, Bislett Games v oslo. Právě start v norské metropoli má dát trojnásobnému olympijskému vítězi definitivu ohledně jeho účast na mistrovství světa v Helsinkách.

Světový rekordman Jan Železný absolvoval po květnové operaci Achillovy šlachy zatím jen jeden závod. V Soluni vyhrál výkonem 83,43 m.

V Oslo jej čeká silný zástup soupeřů: olympijský vítěz Andreas Thorkildsen, líder letošních světových tabulek Tero Pitkamäki a mistr světa Sergej Makarov.

"Vím, že tam budou nejlepší v letošních tabulkách, ale jsem připravený vyzkoušet si formu. Rád se s nimi utkám, nemám co ztratit, můžu jen zúročit to, co jsem natrénoval," řekl trojnásobný mistr světa.

Definitivu, jestli začátkem srpna odletí do "země oštěpu zaslíbené", Finska na světový šampionát udělá po startu v Oslo. Určující bude reakce organismu - zejména achilovky a zad.

Nejlepší oštěpař historie nebude jediným českým zástupcem na zrekonstruovaném Bislettském stadionu. Norský král Harald a královna Sofie, kteří přislíbili účast na slavnostním otevření stadionu s osmi dráhami, jehož devítiměsíční rekonstrukce  stála 13 milionů eur, uvidí další tři atlety se zkratkou CZE u jména.

Ve výškařském sektoru svedou další souboj se špičkou bronzový olympionik Jaroslav Bába a Svatoslav Ton. V Oslo se sejde stejná konkurence, jako na famózním závodě v Římě. O vítězství budou soupeřit vítěz z italského mítinku Andrij Sokolovskij (238 cm), olympijský šampion Stefan Holm a mistr světa Jacques Freitag.

V trojskokanském sektoru změří síly se světovou špičkou letos poprvé Šárka Kašpárková. "Když chci pomýšlet na helsinské finále, musím to zvládnout," řekla.

Právě trojskok bude patřit k nejsledovanějším disciplínám večera. Ruska Taťána Lebeděvová totiž vyhrála závody v Paříži a Římě a stále má naději na podíl z milionového jackpotu Zlaté ligy.

Stejně jako sprinterka Christine Arronová a čtvrtkařka-překážkářka Lashinda Demusová. Francouzka v týdnu zaběhla čas 10,82 s a při absenci líderky letošních tabulek Chandry Sturrupové by měla přidat do sbírky i třetí vítězství.

Se žijící nadějí na "zlatý" poklad by měla z Oslo odjíždět i americká čtvrtkařka. Nejvážnější soupeřkou Demusové by měla být její krajanka Sandra Gloverová.

Na startovní listině v Oslo figurují celkem čtyři olympijští vítězové z Atén: půlkař Jurij Borzakovskij, výškař Stefan Holm, trojskokanka taťána Lebeděvová a oštěpař Andreas Thorkildsen plus sedm sedm lídrů letošních světových tabulek, včetně mílaře Mbulaeni Mulaudziho a překážkáře Ladji Doucourého.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž