Zátopkovo jméno pomůže sportu postižených dětí

Praha - Miliony korun mají pomoci tisícům postižených dětí, aby mohly bez překážek sportovat. Začátkem února se rozběhne akce s názvem Emil - Dopřejte si. Pomůžete. V obchodní síti Delvita se bude do konce roku prodávat přes osmdesát výrobků s logem ptáčka Emila, maskota paralympijského výboru. „Děti mají rády jednoduché jméno. Původní návrh Paralínek se jim zdál komplikovaný,“ vysvětlil Juraj Groch z agentury APC, která akci pořádá. „A rozhodlo také, že Emil bylo jméno jednoho z největších českých atletů - Emila Zátopka.“

Dodavatel každého výrobku, který je do akce zapojen, se vzdá části zisku ve prospěch paralympijského výboru. Ten peníze rozdělí mezi sportovní svazy, které zaštiťuje. Pomoc se tak dostane celkem k 2700 dětí.

„Domnívám se, že tenhle projekt významně posune laťku práce s dětmi,“ řekl František Janouch, výkonný předseda paralympijského výboru.

„Postižené děti žijí uvnitř sebe a sport jim velmi významným způsobem otevírá cestu do života.“

Grafický návrh postavičky Emila, ptáčka vyvedeného v žlutých a červených barvách, vytvořil výtvarník Rostislav Pospíšil. O využití získaných peněz rozhodne šestičlenná správní rada, v které je i herec Jan Kraus.

„Všeobecná veřejná známost je druh kapitálu, který by měl člověk investovat do dobré věci, dokud má známý ksicht,“ řekl Kraus.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž