Dana Zátopková

Dana Zátopková | foto: ČTK

Ať je medailí co nejvíc, touží legenda Zátopková. Fandit bude své Báře

  • 0
Tehdy se v ní pořád bila házená s atletikou, i olympijský limit plnila na poslední chvíli. Z olympijského Londýna 1948 si nakonec Dana Zátopková (ještě jako slečna Ingrová) odvezla sedmé místo z oštěpařské soutěže. Hry se letos do Británie po 64 letech vrací a legenda českého sportu plánuje: "Budu našim sportovcům držet palce."

Bylo jí tenkrát pětadvacet, v oštěpu teprve začínala. "Ještě jsem se pokládala za házenkářku, házenou jsem hrála sedm let, celou válku," vzpomínala olympijská šampionka z Helsinek 1952. V soutěži skončila daleko od medailí. "A pro sebe jsem si to zhodnotila jako nic moc."

Její start v závodě pod pěti kruhy byl vlastně náhodou. Ovšem takovou náhodou, co změnila celý její život.

Když coby obyčejná holka z Moravy přijela do města nad Temží, vyjeveně pozorovala tu krásu: Big Ben, Westminsterskou katedrálu, Buckinghamský palác. "Před ním ti strážci v čepicích, kteří šavlemi naháněli turisty, co se tlačili na jejich koně," vybavila si. "To bylo moc hezké, připadala jsem si jako v pohádce."

Největší nadšení však propuklo, když mladá oštěpařka, tehdy už mistryně Československa, nasála olympijskou atmosféru.

"I když jsou lidi schopní vymyslet všelijaké blbiny, tak toto byla nádhera," žasla při vzpomínkách. "Udělali z toho akci, která je krásná, lidská, přitažlivá pro lidi. Od té doby jsem byla pro olympijské hnutí nadšená. Nejlepší sportovci světa spolu závodí a je jedno, jestli jsou černí nebo bílí, přátelství mezi nimi kvete."

Zátopkovou dnes pojí pouto k její olympijské následovnici Barboře Špotákové. "Takže se divím, proč se ptáte, komu budu v Londýně fandit," smála se atletická dáma. "Moje srdce patří oštěpu. Věřím, že Bára přiveze medaili, a přeju jí, ať je zlatá. Ale máme taky Víťu Veselého a su šťastná, že pochází z Moravy jako já. I jemu přeju, aby se dobře umístil."

Z Londýna 1948 přivezli sportovci jedenáct medailí (o jedno zlato a jedno stříbro se postaral i její budoucí manžel Emil), do medailových prognóz pro Londýn 2012 se však Zátopková pouštět nechtěla.

"To já vůbec nevím, nemám takový přehled o ostatních sportech a nerada o tom mluvím, jsem pověrčivá," bránila se odhadům. "Samozřejmě bych chtěla co nejvíc medailí. Ale prosím vás, držte palce Báře, držte palce i ostatním a nenadávejte jim, když to třeba nevyjde. To se ve sportu stane."

Olympijská smlouva pro fanoušky

Jako první ji podepsala Dana Zátopková, pak svůj autogram připojila Květa Jeriová-Pecková, trojnásobná olympijská medailistka a předsedkyně Českého klubu fair-play. Pilsner Urquell, partner Českého olympijského výboru, připravil pro fanoušky symbolickou olympijskou smlouvu, která má odkazovat k hodnotám fair-play.

Smlouva připomíná správné hodnoty jako respekt k soupeři, ocenění všech sportovních výkonů, dodržování pravidel. "Na to se ve sportu i běžném životě zapomíná," připomněla Jeriová-Pecková. Každý, kdo přes webovou stránku www.spravnehodnoty.cz  připojí pod smlouvu svůj podpis, podpoří fond Dany a Emila Zátopkových.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž