Za výběr světa nastoupí atleti Bába a Bláha

Praha. Glasgow - Dva reprezentanty bude mít Česká republika ve výběru světa při mezistátním halovém atletickém pětiutkání v Glasgowě. S vybranými světovými zástupci, mezi nimž jsou výškař Jaroslav Bába a čtvrtkař Karel Bláha, budou 24. ledna soupeřit týmy Velké Británie, Itálie, Ruska a Švédska.

Juniorský mistr Evropy Bába kvůli pozvánce zrušil start na mítinku ve Wuppertalu, který je o den dříve a kde výškař loni vytvořil tehdejší český rekord 231 centimetrů. První start Bába plánuje v sobotu při Hustopečském skákání, kde obhajuje loňské vítězství.

Bláha v Glasgowě poběží štafetu 4x200 metrů.  "Jardu moc chtěli. Je to pro nás pocta, nabídku jsme přijali, i když jsme museli odříct Wuppertal," řekl internetovému serveru www.atletika.cz

Bábův trenér Aleš Duda. "Určitě to pro mě bude přínosné, protože se i při tak nízkém počtu startujících dá očekávat silná konkurence," myslel si talentovaný atlet.

Čekají ho čtyři soupeři - zřejmě Rus Michail Cvetkov, letos nejlepší na světě (228), Švéd Stefan Holm a z Itálie nejspíš Andrea Bettinelli. Brity bude zastupovat Ben Challenger. Výběr světa nahradí loňský výběr Evropy.

Nejlepší juniorský atlet ČR za rok 2003 loni vylepšil národní rekord až na 232 cm, letos se smršť osobních maxim proto očekávat nedá. "Loni jsem pořád chtěl skákat," uvedl vítkovický výškař, finalista obou loňských mistrovství světa.  "Letos půjdeme méně závodů, vrchol přijde na HMS v Budapešti," doplnil Duda.

Závod v Glasgowě by mohl vidět první světový rekord sezony, neboť v tyčkařském sektoru stadionu Kelvin Hall budou skákat dvě Rusky - Světlana Feofanovová za výběr světa a Jelena Isinbajevová.

Promotér mítinku Jon Ridgeon vypsal za překonání světového maxima prémii 30 000 dolarů. Největší hvězdou má být půlkařka Maria Mutolaová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž