Wilfried Happio si pro výhru na francouzském šampionátu doběhl s krvavým...

Wilfried Happio si pro výhru na francouzském šampionátu doběhl s krvavým zraněním. | foto: Profimedia.cz

Zmlácený, krvavý, vítězný. Happio běžel životní závod krátce po útoku násilníka

  • 8
Francouzský překážkář Wilfried Happio byl krátce před svým startem na národním atletickém šampionátu v Caen napaden a utrpěl zranění v obličeji. Třiadvacetiletý běžec navzdory tomu finále na 400 metrů překážek vyhrál a splnil limit pro start na mistrovství světa v Eugene.

Podle francouzských médií k Happiovi pronikl neznámý člověk během rozcvičování zhruba 20 minut před startem závodu. Na běžce zaútočil a několikrát ho udeřil do obličeje. Happio následně nastoupil k finále s náplastí na levém oku, přes kterou si ještě přetáhl čelenku.

Navzdory tomu bývalý mistr Evropy do 23 let vyhrál s velkým náskokem v osobním rekordu 48,57 a splnil limit pro červencové MS.

Happio běží životní závod s krvavým zraněním:


Dvacetiletý Zhoya nejrychlejší v Evropě

Dvacetiletý francouzský talent Sasha Zhoya zvítězil ve své první seniorské sezoně na domácím šampionátu v běhu na 110 metrů překážek časem 13,17 sekundy, kterým se zařadil do čela letošních evropských tabulek. Ve finále v Caen přitom úřadující juniorský mistr světa a světový rekordman v této kategorii čelil mírnému protivětru.

Nejlepší evropský výkon sezony předvedla také švýcarská sprinterka Mujinga Kambundjiová na národním šampionátu v Curychu, kde vyhrála 100 metrů za 10,89. Halová mistryně světa na šedesátce na stadionu Letzigrund zlepšila o setinu švýcarský rekord, který držela Ajla Del Ponteová od loňského srpna.

Na litevském šampionátu se blýskl devatenáctiletý diskař Mykolas Alekna. Syn dvojnásobného olympijského vítěze si vylepšil osobní rekord na rovných 69 metrů a porazil o téměř čtyři metry bývalého mistra světa a Evropy Andriuse Gudžiuse.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž