Výškař Bába by nejraději jen závodil

Ostrava - O jeden centimetr a sedm kilogramů převyšuje ideální tělesné míry pro skokana do výšky. Přesto je Jaroslav Bába z SSK Vítkovice mezi juniory druhým nejlepším výškařem světa. „O nějakém hubnutí neuvažuji, moje váha mi vyhovuje,“ řekl Bába, který měří 196 centimetrů a váží 82 kilogramů. Letos vytvořil český juniorský rekord výkonem 227 centimetrů. Ve světě z juniorů skočil výš pouze Američan Andra Manson, 231 centimetr. „To je dost značný rozdíl, ale určitě se to skočit dá,“ tvrdí Jaroslav Bába.

Přes 230 centimetrů by se rád dostal v příští sezoně, v níž ještě může startovat i mezi juniory. Ví však, že nahoru tak výrazně jako v tomto roce už nepůjde. Oproti loňsku si svůj nejlepší výkon zlepšil o 12 centimetrů. „Uplynulá sezona byla docela úspěšná,“ podotkl Bába.

Zklamaný je jen z mistrovství světa v Jamajce, kde skončil na osmé příčce. Svými výkony se zařadil mezi nejlepší české výškaře a stal se i novým členem TOP Teamu, v němž jsou mimo jiné oštěpař Jan Železný a desetibojař Roman Šebrle. Nově je v TOP Teamu i další velký český talent, dálkař pražské Dukly Petr Lampart. Ten je armádním mistrem světa a v tomto roce s podporou větru skočil 818 centimetrů.

„To, že je Jaroslav Bába naším členem, by mu mělo pomoci v jeho růstu,“ říká sportovní manažer TOP Teamu Alfons Juck. „Bude mít zajištěnou kvalitnější přípravu a rovněž i účast na špičkových mítincích.“ Na ty se Bába už těší, současné tréninkové období nemá příliš rád.

Je po venkovních závodech a halová sezona se rozběhne až v lednu. „Teď hodně pracujeme na vytrvalosti, běháme, ale už abych zase závodil,“ přeje si student Sportovního gymnázia v Ostravě-Zábřehu, který s atletikou začínal v Havířově.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž