Vícebojaři budou bojovat o tituly

Olomouc - Domácí tituly, ale také účast v Evropském poháru budou v sázce při víkendovém šampionátu v atletických vícebojích. V Olomouci se na startu objeví oba obhájci, Aleš Pastrňák i Šárka Beránková. Zatímco kladenský atlet je v prořídlém startovním poli desetibojařů jasným favoritem, Beránková z Olympu Praha bude mít řadu rovnocenných soupeřek v boji o místa v reprezentačním družstvu pro EP.

Na startu desetiboje budou chybět jak světový rekordman Roman Šebrle s Tomášem Dvořákem, tak také po potížích s achillovkami adepti reprezentace Jiří Ryba a Jan Poděbradský či Tomáš Komenda (třísla).

Úřadující český mistr venku i v hale Pastrňák tak bude mít největší soupeře ve Vítu Zákouckém a halovém vicemistru Michalu Žižkovi, kteří mohou také pomýšlet na start v první lize EP v Riedu.

Naopak ve startovním poli sedmibojařek nemá chybět nikdo ze současné špičky. Za hlavní favoritku je považována loňská vicemistryně Michaela Hejnová; vítězka z Alhamy a stříbrná z Desenzana je aktuální českou jedničkou a nominace pro EP by ji neměla minout.

"O další tři místa by se měl v Olomouci odehrát zajímavý souboj," řekl šéftrenér českých atletů Václav Fišer. O účast v Superlize EP (30. června a 1. července v Arles) se utkají Beránková, Hana Doleželová, Jana Klečková a Kateřina Nekolná, případně také loňská juniorka Barbora Špotáková.

"Hejnová s Beránkovou by snad v případě dobrého počasí mohly i útočit na 6120 bodů, což je limit pro mistrovství světa," dodal Fišer. Nominace do družstev pro Evropské poháry bude oznámena 18. června.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž