Jiřina Ptáčníková.

Jiřina Ptáčníková. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Nové Město se chystá na velký závod, přijedou elitní atleti

  • 0
To tu už dlouho nebylo! Tak zvučná atletická jména, která zamíří příští sobotu do Nového Města nad Metují na tradiční mítink, v takovém množství v Královéhradeckém kraji snad ještě nestartovala. Organizátorům se na 41. ročník Velké ceny města povedlo přilákat nejen řadu českých atletických hvězd, ale k tomu i výbornou zahraniční konkurenci.

„Už v posledních letech u nás obohatili startovní listiny výborní atleti, ale letošní ročník by měl být ještě lepší,“ nechal se slyšet ředitel závodu Aleš Žďárský.

Diváci budou moci sledovat třeba útok na rekord mítinku v soutěži dálkařů, kde se Radek Juška pokusí překonat osm metrů. V loňském ročníku mítinku se mu to nepovedlo pouze o dva centimetry.

Kromě něho do Nového Města přijede Jiřina Ptáčníková, rekordmanka česká a také mítinku ve skoku o tyči, Petr Svoboda, český rekordman na 110 metrů překážek.

Účast potvrdil i desetibojař Adam Sebastian Helcelet, který se zúčastní závodů na 110 metrů překážek a ve skoku dalekém. Nebudou chybět čtvrtkařka Denisa Rosolová, vícebojařka Kateřina Cechová, která si zkusí závod na 100 metrů a skok daleký.

K tomu se představí zahraniční hvězdy. Mezi hlavní bude patřit sprinter Ramil Guliyev z Turecka. Hlavním soupeřem Petra Svobody na 110 metrů překážek má být Joao Vitor de Oliveira z Brazílie. Ten zlákal na mítink i svého tréninkového parťáka Rasula Dabo z Portugalska.

Tito dva atleti mají podle posledních výsledků parádní formu a v Novém Městě chtějí zaútočit na rekord mítinku, který drží Američan Jeff Porter z roku 2011. Na stadion se vrací i ukrajinský diskař Ivan Panasyuk, dosavadní novoměstský rekordman.

Diváci se mají za týden opravdu na co těšit. „Jsme rádi, že každý rok jich k nám nachází cestu spousta, patří neodmyslitelně k atmosféře našeho závodu,“ řekl Žďárský. Kdo ze špičkových atletů je za týden nadchne nejvíc?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž