Libor Varhaník

Libor Varhaník | foto: Profimedia.cz

Zničené vzorky v Moskvě? To mě šokovalo, přiznává šéf českých atletů

  • 10
Dopingová aféra ruské atletiky znepokojila také předsedu Českého atletického svazu Libora Varhaníka, který přivítal kroky Mezinárodní antidopingové agentury WADA ve vyšetřování celé záležitosti.

„Atletika je sport exaktních pravidel a každou aktivitu, která přispěje k tomu, aby byly rovné podmínky pro všechny atlety, maximálně vítám,“ prohlásil po návratu z Frankfurtu nad Mohanem, kde se zúčastnil zasedání Rady Evropské atletické asociace.

Mrzí jej, že aféra poškozuje globální obraz atletiky, nicméně doping považuje za téma nejen atletické, ale celosportovní. „Informace o zničení 1400 vzorků v moskevské antidopingové laboratoři mě naprosto šokovala, nevěřil bych, že je to v dnešní době možné. To však podle mě výrazně přesahuje rámec atletiky, protože pochybuji, že by laboratoř zkoumala jen atletické vzorky,“ uvedl.

Doporučení komise WADA vyloučit ruskou atletiku z mezinárodních soutěží včetně olympijských her v Riu Varhaník nepovažuje za šťastné. „Zpráva WADA tím přistupuje k principu kolektivní viny, který by přirozeně poškodil nevinné atlety. Proto bude důležité posouzení zprávy, kterou si mezinárodní federace IAAF vyžádala od Ruské atletické federace.“

Novým šéfem IAAF se v srpnu v Pekingu stal Brit Sebastian Coe, což šéf českých atletů přivítal rovněž.

„Osobně jsem byl dlouhodobě přesvědčen, že IAAF pod vedením Lamine Diacka zdaleka nepracovala tak, jak by pro rozvoj atletiky a udržení její pozice jakožto olympijského sportu číslo jedna měla. Věřím, že nové vedení v čele se Sebastianem Coem přijme nové principy řízení, které napomohou ztransparentnit její činnost a nastartují celkový rozvoj. Stejně tak věřím, že nové vedení IAAF důvěru v atletiku co nejdříve navrátí,“ doplnil Varhaník.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž