Vánoce stráví pod jihoafrickým sluncem

Pretoria - Marast zimních plískanic čeští atleti s chutí vyměňují za milostivé sluneční paprsky a příjemné podnebí Jihoafrické republiky. Do JAR jezdí špičky v čele s Železným, Dvořákem a Šebrlem a nejinak tomu bude v následujícím roce. Stejnou cestu zvolila i mílařka Renata Hoppová, která na jih 'černého' kontinentu odcestovala už 22. listopadu a stráví tam více než dva měsíce včetně vánočních svátků. Má k tomu důvod. "V příští sezoně se chci dostat na halové i letní mistrovství Evropy," netajila se Renata Hoppová už v létě svými ambicemi.

Letos v zimě útočila spolu s Andreou Šuldesovou na limit pro halový světový šampionát v Lisabonu. Těsně neuspěla, ale v létě si spravila chuť. Na patnáctistovce poprvé v životě prorazila bariéru 4 minut a 10 vteřin a kvalifikovala se na Světovou univerziádu do Pekingu, kde ji 11. příčka trochu zklamala. "Teď však rozhodně nesmím polevit," dodávala bojovně.

Nyní už v jihoafrické Pretorii začala s přípravou a nijak nelení. "Zatím jsem v pořádku. V sobotu jedeme na deset dní s místní skupinou atletů do Durbanu," psala Hoppová. Jediné, co jí trochu zarazilo, je paradoxně počasí. "Mohlo by víc svítit slunce," posteskla si.

V lednu by měla startovat na menších závodech a svůj pobyt by chtěla zakončit 25. ledna osmistovkou v Germistonu, kde se uskuteční první mítink ze seriálu ABSA-Series. Nejkvalitnější klání se v JAR konají v dubnu pod hlavičkou tzv. Engen-Series. Po návratu do Evropy se Renata Hoppová zúčastní halových mítinků, na nichž by ráda splnila limit pro halové mistrovství Evropy ve Vídni.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž