Švédský tyčkař Armand Duplantis sebral Sergeji Bubkovi nejlepší výkon pod širým...

Švédský tyčkař Armand Duplantis sebral Sergeji Bubkovi nejlepší výkon pod širým nebem. V Římě skočil 615 cm a rekord z roku 1994 vylepšil o centimetr. | foto: Reuters

V tyčkařském sektoru nebude na Zlaté tretře chybět rekordman Duplantis

  • 2
Atletickou Zlatou tretru ozdobí světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis. Mítink zlaté kategorie World Continental Tour se uskuteční 19. května a švédský fenomén se na něm utká s již dříve avizovaným úřadujícím dvojnásobným mistrem světa Samem Kendricksem z USA.

„Ostrava bude mým prvním letošním startem v Evropě a už se velmi těším. Trénink a příprava se mi v Louisianě daří, takže pocity jsou pozitivní a věřím, že budou dobré podmínky na kvalitní výkon,“ vzkázal Duplantis, který trvale žije ve Spojených státech amerických.

Duplantis dorazí do Ostravy jako nejlepší světový atlet uplynulého roku. Vloni v hale posunul světový rekord až na 618 centimetrů. Venku pak překonal 615 cm a sebral Sergeji Bubkovi nejlepší výkon pod širým nebem. 

Vyhrál všech šestnáct závodů, do kterých v minulém roce nastoupil. V letošní halové sezoně překonal šestimetrovou hranici čtyřikrát s maximem 610 cm a v Toruni získal evropský titul v rekordu šampionátu 605.

Jeho souboj s Kendricksem bude v Ostravě i odvetou za předloňské mistrovství světa v Dauhá, kde oba překonali 597 cm, ale titul obhájil Američan díky lepšímu zápisu. V letošní začínající venkovní sezoně vede Duplantis světové tabulky výkonem 590 cm, Kendricks je druhý s výkonem o čtyři centimetry horším. Na Zlaté tretře by měl být v ohrožení Kendricksův rekord mítinku 593 cm z předloňska.

Přímo v hledišti bude moci sledovat Zlatou tretru 1 500 diváků, na základě udělené výjimky bude možné obsazení deseti procent kapacity stadionu.

V Ostravě se také uskuteční velké sprinterské souboje. Na stovce proti sobě nastoupí Andre de Grasse z Kanady, stříbrný olympijský medailista z dvojnásobné trati, a devětatřicetiletý bývalý olympijský i světový šampion Justin Gatlin z USA. Na dvoustovce se utkají dvojnásobná mistryně světa Dafne Schippersová z Nizozemska a jamajská hvězda Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. 

V závodě na 3 000 metrů se představí Uganďan Joshua Cheptegei, který vloni překonal světové rekordy Kenenisy Bekeleho na tratích 5 000 a 10 000 metrů.

Českou elitu budou reprezentovat oštěpaři Barbora Špotáková a Nikola Ogrodníková s Jakubem Vadlejchem, který se poměří s německým mistrem světa Johannesem Vetterem, koulař Tomáš Staněk, čtvrtkař Pavel Maslák, mílaři Jakub Holuša a Filip Sasínek, dálkař Radek Juška či Zuzana Hejnová v běhu na 400 metrů překážek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž