V Bergenu poběží i Šuldesová a Mužík

Bergen - Znovu v Norsku, ale netradičně v Bergenu se v pátek rozběhne atletická Zlatá liga. Stadion Bislett v Oslu, kde se každoročně toto klání koná, se rekonstruuje. Ve hře je opět milion dolarů, který loni díky vítězství ve všech dílech získala jako jediná osmistovkařka Maria Mutolaová z Mozambiku.

Letošní finále je na programu o druhém víkendu v září v Berlíně.

Do Bergenu odcestovali dva čeští atleti. Mílařka Andrea Šuldesová se v závodu na 1500 metrů pokusí splnit limit na olympijské hry, nezdar na Zlaté tretře se bude snažit napravit překážkář Jiří Mužík.

Ve Zlaté lize je vypsáno celkem dvanáct disciplín, po šesti v každé kategorii. Mezi muži se bude o podíl na pokladu bojovat na 200, 800, 1500 metrů, 400 m překážek, trojskoku a disku, pro ženy jsou letos vypsány disciplíny 100, 400, 1500 m, 3000 nebo 5000 metrů, 100 m překážek a výška.

Horkým kandidátem na lukrativní jackpot je Felix Sánchez z Dominikánské republiky, dvojnásobný mistr světa, který neprohrál na dlouhých překážkách už tři roky. Zvítězil také v úterý ve svém prvním letošním startu na Zlaté tretře v Ostravě.

Mezi další adepty patří švédský trojskokan Christian Olsson či výškařka Hestrie Cloeteová z Jihoafrické republiky, která však v Ostravě utrpěla porážku od Chorvatky Blanky Vlašičové. V Norsku bude na startu více než třicet medailistů z OH či MS.

Výborně obsazená bude dvoustovka mužů - dva mistři světa (Fredericks, Capel), čtyři haloví mistři světa (Gatlin, Crawford, Demeritte, Devonish) a pět atletů, kteří již běželi pod 20 sekund. I proto jsou připraveny hned dva běhy.

Mezi hvězdy disciplín Zlaté ligy na norském podniku patří mimo jiné Borzakovskij či Saíd Guerni (oba 800 m), Keňan Lagat (1500 m), Deversová a Felicienová (100 m př.), čerstvá mistryně světa Edwardsová (100 m), mistr světa a olympijský vítěz Virgilius Alekna (disk).

Dalšími mítinky seriálu se uskuteční 2. července v Římě, 23. července v Paříži, 6. srpna v Curychu, po olympijských hrách potom 3. září v Bruselu a finále v Berlíně o týden později.

Rozdělení atletických mítinků na Zlatou ligu a seriály Super Grand Prix, Grand Prix I a Grand Prix II se bude od roku 2006 zřejmě měnit a do nejvyšší kategorie se chce dostat také ostravská Zlatá tretra.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž