Jakub Holuša

Jakub Holuša | foto: Reuters

Už jsem definitivně půlkař, vzkázal Holuša čtenářům po stříbru na MS

  • 6
V Istanbulu prožil nejhezčí víkend kariéry. Jakub Holuša získal na halovém mistrovství světa stříbrnou medaili v běhu na 800 metrů. "Chtěl jsem vyhrát, nebo získat medaili," přiznal český půlkař. Jak si užívá úspěch a jak se bude připravovat na olympijskou sezonu, sdělil čtenářům iDNES.cz v on-line rozhovoru.

V juniorských kategoriích vyzkoušel na atletickém stadionu ledacos. Ale ne ledajak.

Je juniorským mistrem Evropy v běhu na 3000 metrů překážek a taktéž  bronzovým medailistou z ME do 22 let v roce 2009 na 1500 metrů. V posledních letech často kombinoval dvě tratě - 800 a 1500 metrů.

Odpovědi vicemistra světa v běhu na 800 m čtěte ZDE

"Ale teď, nejbližší tři čtyři roky se chci soustředit zejména na osmistovku," řekl rázně. Po loňské únavové zlomenině nohy se na halovém šampionátu vrátil v impozantní formě: vyhrál rozběh i semifinále a ve finále našel jediného přemožitele v osobě Mohammeda Amana z Etiopie.

"Je to nepopsatelný zážitek. A velká motivace pracovat na sobě dál," řekl Jakub Holuša. Přípravu na olympijskou sezonu už čtyřiadvacetiletý půlkař absolvuje pod vedením nového trenéra, o stříbrné istanbulské neděli se domluvil na spolupráci s trenérem Daliborem Kupkou.

V letní sezoně chce absolvovat obě vrcholné akce - mistrovství Evropy i olympijské hry v Londýně. "Snem je olympijské finále," přiznal český půlkař. Evropský šampionát nechce podcenit. "Pokud budu zdravý, chci se na ně koncentrovat. V Helsinkách je šance na medaile mnohem větší. Ale olympijské hry jsou jednou za čtyři roky, takže motivace pro Londýn je asi větší."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž