COŽE? TAK POMALU? Jamajčan Usain Bolt vyhrál na mítinku Diamantové ligy v New...

COŽE? TAK POMALU? Jamajčan Usain Bolt vyhrál na mítinku Diamantové ligy v New Yorku závod na 200 metrů, ale časem 20,29 sekundy nebyl nadšený. | foto: Reuters

Bolt zpět v Londýně, na místě velkých triumfů: Nemám v plánu prohrávat

  • 6
O tomto městě prohlásil: „Když v Londýně uspěju, stanu se legendou.“ Jak Usain Bolt řekl, tak v roce 2012 i udělal – tři olympijské triumfy jej definitivně poslaly mezi nejlepší atlety dějin. Teď ovšem do Londýna přijel v pozici, již nezná: na páteční Diamantové lize bude muset ukázat, že se s ním pořád dá počítat pro velké medaile.

Jeden z dotazů zněl: Pokud by vás na mistrovství světa porazil Justin Gatlin, bude to pro světovou atletiku špatně? Čahoun z Jamajky ani dlouho nepřemýšlel: „Nemám v plánu prohrávat, takže na to neumím odpovědět.“

Ne, Usaina Bolta stále co do zájmu médií nikdo nezastiňuje. Na jeho tiskovou konferenci před pátečním závodem Diamantové ligy byl sál natřískaný jako koncerty Beatles; kamery zachytily, jak si někteří žurnalisté s Boltem fotí na dálku selfie.

Jenže na dráze král sprintu nekraluje – zatím. Londýnská stovka má být v jeho pojetí rozptýlením pochyb. Jeho dosavadním sezónním maximem na stovce je po jediném startu čas 10,12, netají se zdravotními problémy. Mimochodem, nehledě na to všechno má startovné Usaina Bolta podle britských serverů činit 150 tisíc liber, tedy téměř šest milionů korun.

„Myslím, že mám rozhodně dostatečnou hodnotu,“ prohlásil Bolt: „Pokaždé se snažím ukázat nejlepší výkon a přivést na tribuny pořádný dav. Makal jsem opravdu tvrdě. Nepochybuji o sobě. Uvidíme, co to v pátek přinese.“

NA ZLATÉ TRETŘE. Ostravské publikum Usaina Bolta a jeho vstřícné chování miluje.

V Londýně to bude speciální, neboť britská metropole je jednou ze součástí Boltovy „čtyřkoruny“: tady, na předchozí olympiádě v Pekingu a na mistrovstvích světa v Berlíně 2009 a Moskvě 2013 získal tři zlaté ze tří startů (stovka, dvoustovka a štafeta 4x100 metrů). Ovšem olympijské triumfy ty světové přece jen převyšují.

V Londýně byl Bolt možná na vrcholu: sice ne tak rychlý, aby zvládl ještě zlepšit svůj nadpozemský rekord 9,58 na stovce, ale pořád silný na to, aby pobil konkurenci po úchvatném představení. Stovka za 9,63 patřila k vrcholům her. Lidé na Olympijském stadionu šíleli, Bolt tancoval, smál se a věděl, že už mu nikdo nesebere roli ikony.

Takhle si to před Londýnem sám stanovil: „Když vyhraju tři zlaté, stanu se legendou.“

Tehdy se zdálo, že na Bolta nikdo nemá. Nyní v Londýně poběží třeba proti krajanu Nestovi Carterovi či Kimu Collinsovi, ale ti praví rivalové vše budou sledovat jen na dálku. Hlavně Američan Justin Gatlin, momentální jednička.

„Vím, že si vede dobře, ale nemám se čeho bát,“ zopakoval Bolt v Londýně a doplnil, že mnohem více soupeři s Tysonem Gayem; Jamajčan se netají tím, že Gatlinovi nechce odpouštět jeho dopingovou minulosti. A hlavně si – aspoň navenek – uchovává sebevědomí krále: „Každému, kdo o mě něco ví, je jasné, že se na mistrovství světa ukážu. Těším se do Pekingu. Pokud budu v dobré formě, nejsou obavy na místě.“

A bude? Londýn ukáže mnohé. Jedno z Boltových osudových měst může fenomenálního sprintera vrátit zase na cestu k výšinám. Anebo potvrdit, že v tomto roce je čas na střídání na trůnu?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž