Tyčkařka a vytrvalec jsou atlety roku

Monte Carlo - Oběma je dvaadvacet let a jsou nejlepšími atlety roku. Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová a etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele triumfovali v anketě mezinárodní federace IAAF. Ceny převzali v neděli večer v Monte Carlu, kde se o víkendu konalo finále Grand Prix. Na stadionu Monaka chyběl český desetibojař Roman Šebrle, který byl v širší nominaci na cenu.

Oba atleti v tomto roce uchvátili fanoušky světovými rekordy. Bekele vymazal v bězích na 5000 a 10.000 metrů z čela historických tabulek legendárního krajana Haileho Gebrselassieho.

Nejrychlejší desítku všech dob zaběhl v červnu na Zlaté tretře v Ostravě a na poloviční vzdálenosti vylepšil světové maximum o pár dní dříve v nizozemském Hengelu.
 
Ještě předtím v březnu na světovém šampionátu v krosu získal potřetí za sebou tituly na obou tratích, což se dosud nikomu nepovedlo. Převzetí vytrvaleckého žezla po Gebrselassiem potvrdil Bekele na olympijských hrách, kde vyhrál závod na 10 kilometrů a na pětce podlehl po strhujícím finiši Hichamu El Guerroujovi.

Právě jeho vystřídal na trůnu nejlepšího atleta světa, na který marocký mílař usedl v předchozích třech letech.
 
Isinbajevová letos osmkrát zlepšila světový rekord a odsunula do pozadí velké rivalky Rusku Světlanu Feofanovovou a Američanku Stacy Dragilaovou. Olympijská vítězka z Atén se pokoušela překonat světové maximum také v Monte Carlu, ale na výšce 493 centimetrů neuspěla.

Vítězstvím v anketě navázala na loňské prvenství jiné skokanky, výškařky Hestrie Cloeteové z Jižní Afriky.

Za nejlepší výkony roku byli oceněni El Guerrouj a Kelly Holmesová, kteří na olympiádě vyhráli dvě běžecké disciplíny. Maročan zvládl nezvyklý "dvojboj" na tratích 1500 a 5000 m, britská veteránka nenašla přemožitelku na 800 a 1500 m.
 
Atlet roku se vyhlašuje od roku 1988. Letos poprvé rozhodli o zúžení výběru fanoušci na internetové stránce IAAF, kde z nejlepší patnáctky podle světového žebříčku vybrali pětici mužů a žen. O vítězích rozhodla odborná komise atletické federace.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž