Současný trenér Barbory Špotákové Jan Železný má medailí spousty, ale ta

Současný trenér Barbory Špotákové Jan Železný má medailí spousty, ale ta stříbrná z Tega ho očividně zaujala. | foto: ČTK

Tegu - Praha - Curych za dva dny, z oštěpařky Špotákové je cestovatelka

  • 4
Pondělí, sedm hodin večer a Bára Špotáková přijímá na ruzyňském letišti kytky. "Co já s nimi budu dělat?" usmívá se. Tentokrát jich stříbrná medailistka příliš neužije. Už v úterý ráno, v devět hodin, bude znovu brouzdat po letišti. Několik hodin po návratu z mistrovství světa v Tegu nabere stříbrná oštěpařka Barbora Špotáková směr Curych, dějiště finále Diamantové ligy.

Po dlouhém letu napříč kontinenty si dát sprchu, zalehnout a pořádně se vyspat. Pak vybalit, vyprat, uklidit a oslavit. Takový je ideální scénář návratu z úspěšné vrcholné akce. Ne pro úspěšné atlety. Sezona pokračuje...

Balení za půl hodiny

Stříbrná medailistka z mistrovství světa Barbora Špotáková, stejně jako čtvrtkařka Zuzana Hejnová, se vydá do Curychu už v úterý. Výškař Jaroslav Bába je bude následovat ve čtvrtek. 

"Na balení jsem zvyklá. Vybalit a zabalit, to mám za půl hodiny," nedělala si Špotáková těžkou hlavu z nabitého programu. Po devatenáctihodinovém cestování na lince Tegu - Soul - Praha se zdržela na Ruzyni kvůli nečekanému "problému". Když poskytovala rozhovory, vzali ji aktivní kolegové z oštěpařské skupiny zavazadla. Úsměv z tváře jí však nezmizel. 

"Nechám ji kolovat," hrdě ukazovala stříbrnou medaili z Tegu. V její sbírce bude největší a nejtěžší. A momentálně osamocená. Všechny zbylé má bývalý výškař Tomáš Janků, aby z nich pořídil kopie pro muzeum atletiky. "Ale už je má nějak dlouho, budu se muset poptat."

Za dětmi vrtulníkem

Na vyhlášený mítink v Curychu, který bude reprízou korejského finále, se těší. Ve startovní listině figuruje zlatá Abakumovová, Špotáková, bronzová Viljoenová i čtvrtá Obergföllová.  "Zvládnout se to dá, bude záležet na tom, kdo jak zvládne aklimatizaci. Formu máme všechny, i Obergföllová, která to tam pokazila. Ta si bude chtít zlepšit náladu."

Ještě v týdnu ji čeká trénování s dětmi, na speciální akci si zaletí helikoptérou do Langenthalu. "Už jsem to absolvovala loni a bylo to příjemné," tvrdila. "Hlavně aby bylo hezké počasí. Jinak to v rozhoupaném vrtulníku není nic moc..."

Nabitý program české oštěpařce nevadí. "Člověk má alespoň jiné podněty, které ho rozptýlí, a jen tak s sebou neplácne. Tady bych byla den doma a spala. Takhle budu muset furt fungovat, možná to napětí vydrží a forma taky," říkala. 

Euforie z dramatického finále světového šampionátu, v němž výkonem 71,58 m skončila druhá za Ruskou Marií Abakumovovou, z ní ještě nevyprchala. "To víte, když se vám zadařilo, máte lepší regeneraci. Pořád jste veselá."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž