Sprinteři Greene a Boldon kritizují IAAF

Brisbane - Vlnobití kritiky se přehnalo přes rozhodnutí Mezinárodní atletické federace (IAAF) diskvalifikovat sprintery po jediném chybném startu místo tradičních dvou. Bouří se i největší z největších - světový rekordman na 100 metrů Maurice Greene a držitel čtyř olympijských medailí Ato Boldon. "Jakmile jsme se to dozvěděli, proti tomuto rozhodnutí jsme sepsali petici. Každý atlet, kterého znám, ji podepsal," podotkl Boldon a pokračoval: "Byl by to konec časů blízkých světovému rekordu nebo hranici deseti sekund. Pořád bychom si museli dávat pozor, abychom 'neulili' start."

Nové pravidlo by mělo být vyzkoušeno v příštích měsících na několika mítincích IAAF Grand Prix II, uvažovalo se dokonce i o jeho použití na srpnovém mistrovství světa v Edmontonu.

"Chápu, že není zrovna atraktivní, když máme hodně chybných startů. Jenomže atletika je především pro lidi, kteří chtějí vidět rychlé závody. Pak musíte riskovat," vysvětloval mistr světa na dvoustovku Ato Boldon. "Už to vidím. Já nebo Maurice Greene přijedeme na nějaký mítink, špatně odstartujeme a půjdeme z kola ven. A diváci, kteří se na nás přišli podívat, si řeknou: hm, oni asi nedostali dobře zaplaceno. A já jsem se skvěle pobavil...," přidal hořkou ironii sprinter z Trinidadu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž