Barbora Špotáková nese dort pro Jana Železného k jeho narozeninám. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Špotáková přišla i s dortem, zpívala Železnému „Happy birthday...“

  • 0
S dortem, z něhož jako oštěp sršela prskavka, přišla na úterní tiskovou konferenci před Zlatou tretrou Ostrava oštěpařka Barbora Špotáková. "Happy birthday to you...," zpívala a řediteli mítinku Janu Železnému popřála k narozeninám.

"Moc děkuji, to jsem vůbec nečekal," řekl legendární oštěpař. "Doufám, Báro, že mi zítra uděláš radost a hodíš tak daleko, jak si přeješ sama."

Barboro, můžete Jana Železného ve středu svým výkonem překvapit?
Honza mě už letos několikrát viděl házet. Je natolik dobrý oštěpařský odborník, že ho nepřekvapím žádným výkonem. Jen doufám, že ho nezklamu. A pokud hodím daleko, tak to bude hezký dárek k jeho narozeninám.

Nedávno jste měla problémy s achilovkou. Už jsou pryč?
O moc lepší to není, ale nehorší se to. V úterý ráno jsem byla na rehabilitaci. Měla jsem teď velký záběr, Odložilův memoriál a hned soustředění v Nymburce.

To soustředění účel splnilo?
Ano, v Nymburce to je většinou dobré a tak tomu bylo i nyní. Oštěp je naštěstí tak komplexní disciplína, takže když třeba nemůžete běhat, dá se v přípravě věnovat něčemu jinému. Celkově jsem na tom dobře. Když má člověk formu, tak ho občas něco trochu trápí. To zranění mi zase tolik nevadí, abych nemohla házet. V Nymburce letěl oštěp poměrně daleko, na závod se těším.

V Ostravě se utkáte se všemi vašimi největšími soupeřkami. Je to pro vás větší motivace?
Tou je pro mě už to, že přijde hodně diváků, že je Tretra největší český mítink. To vše ještě zvyšuje skutečnost, že pořadatelé pozvali ty nejlepší soupeřky. Zatím mám za sebou samé dobré závody. Vždy přijde nějaký špatný, a tak doufám, že to nebude ten středeční.

Budete nervóznější, než obvykle?
Určitě, to rozhodně.

Můžete popsat vaše soupeřky?
Christine (Obergföllová) je nebezpečná, může překvapit dlouhým hodem. Je na tom velice dobře, ale je nervově labilnější. Maria (Abakumovová) je jedna z nejurputnějších soupeřek. V každém závodě mi bude chtít vrátit porážku z Pekingu. O Steffi (Neriusová) jsem nyní četla, že ve 126 závodech hodila přes 60 metrů. Je to stálice oštěpařského pole, kdykoliv chce, tak dá 64 nebo 65 metrů. Bude to hodně dobrý závod.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž